KNMG

Congresmarkt KNMG over vernieuwingen in de medische zorg

"Gezondheidszorg in beweging: blijft de dokter overeind?"

In het NBC in Nieuwegein vindt op 30 november 2005 een groot congres met deze titel plaats. De KNMG organiseert het congres in nauwe samenwerking met een groot aantal andere artsenverenigingen.

Het congres is compleet anders van opzet dan vroegere KNMG congressen. Door de dag heen kan de congresganger kiezen uit een groot aantal verschillende activiteiten: workshops, postersessies, presentaties, exposities, stands e.d.

Hoofdthema van het congres: de vele vernieuwingen in de medische zorg, en de gevolgen daarvan voor het werk van de arts. Belangrijke vragen die aan de orde komen, zijn:


- Hoe commercieel wordt eigenlijk die nieuwe zorgmarkt en wat merkt de arts daarvan?
- Hoe kunnen specialisten de zorgkwaliteit blijven waarborgen?
- Komen chronische zorg, arbozorg en preventie ook in het basispakket?
- De zorg fragmenteert; wie houdt de patiënt nog in het oog?
- Wat is ketenzorg eigenlijk? En bestaat die nog in de toekomst?

Daarnaast is er ook aandacht voor andere onderwerpen waarbij de rol van de arts ter discussie staat, zoals taakherschikking en het levenseinde. De KNMG, haar federatiepartners, en de wetenschappelijke verenigingen van specialisten ontplooien allerlei activiteiten op deze gebieden en maken u daar deelgenoot van tijdens dit congres.

Programma
Er is een korte plenaire openingssessie met een gerenommeerde spreker. Ook houden vertegenwoordigers vanuit verschillende specialismen en vanuit patiëntenzijde een debat over actuele issues in de gezondheidszorg. Gedurende de hele verdere dag komen in workshops, postersessies, presentaties, ronde tafelgesprekken en exposities een groot aantal onderwerpen aan bod. Voorbeelden daarvan:

taakherschikking; samenwerking huisarts - medisch specialist en huisarts - bedrijfsarts, regionale zorginitiatieven; de feminisering van het beroep; de verhouding ziekenhuis - medisch specialist; de relatie tussen arts en farmaceutische industrie; het kwaliteitsbeleid van de wetenschappelijk verenigingen van specialisten; de organisatie van de extramurale zorg; preventie door de arts; ICT in de zorg; het geneesmiddelenbeleid, enzovoort. Veel organisaties kunnen zich presenteren en programma-onderdelen aanbieden.

Hebt u interesse om mee te doen of wilt u meer informatie? Neemt u contact op met dr L. Wigersma, directeur beleid, tel 030 2823241; e-mail: l.wigersma@fed.knmg.nl