Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
132 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 29 november 2005)


Afgelopen zondag speelde FC Utrecht thuis tegen Ajax uit Amsterdam.
Helaas werd de wedstrijd weer ontsierd door spreekkoren met een racistisch en voor een aantal spelers en hun familieleden een zeer beledigend karakter.
Met name Ajaxspeler en stadgenoot Wesley Sneijder en zijn familie hebben het zeer moeten ontgelden. Ook gezien zijn positieve bijdrage aan het sportieve klimaat in de stad Utrecht (naamgever Wesley Sneijderveldje) is dit zeer te betreuren.
Naar mening van de gemeenteraadsfractie van D66 is dit de zoveelste keer dat een miniem deel van de FC Utrecht toeschouwers (het woord supporter is hier niet juist) zware schade berokkent aan het sportieve imago van de FC Utrecht en van de stad Utrecht.
Naast de scheidsrechter en FC Utrecht, draagt ook het college naar de mening van D66 hierin een zware, wettelijke, verantwoordelijkheid.
Volgens D66 handelt het hier om strafbare feiten en verstoring van de openbare orde. In onze optiek draagt de burgemeester (of haar vervanger) de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor. Het is D66 bekend dat de burgemeester (of haar vervanger) tijdens risicowedstrijden aanwezig zijn in het stadion of het crisiscentrum.

Dit brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Is het college het met D66 eens dat de inhoud van de spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax niet alleen racistisch en beledigend waren, maar ook strafbare feiten opleveren?
2. Welke maatregel zijn door het college tijdens de wedstrijd al genomen om de spreekkoren te beëindigen eventueel met inzet van de aanwezige politie?
3. Hoeveel politiemensen waren tijdens de wedstrijd in het stadion aanwezig en acht het college dit aantal voldoende bij toekomstige risicowedstrijden?
4. Welke actie heeft het college, samen met de driehoek, inmiddels ondernomen om de daders op te sporen en te bestraffen?
5. Is het college bereid om bij herhaling van dit soort massaal gepleegde strafbare feiten over te gaan tot effectieve maatregelen om de spreekkoren, desnoods gedeeltelijke of gehele ontruiming van de tribunes?
6. Is het college bereid in de aan FC Utrecht (of andere organisatoren van sportevenementen) in dit soort gevallen de kosten van bovenmatige politie inzet in rekening te brengen?
7. Is het college bereid om indien daders worden opgespoord samen met FC Utrecht onderzoek te doen naar de achtergrond van dit soort handelen, zodat er gericht campagne kan worden gevoerd om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen?


---- --