PERSBERICHT

GEMEENTERAAD WADDINXVEEN BESLUIT TOT BOUW NIEUW CENTRUM

Investering van 220 miljoen geeft gemeente economische impuls

Op dinsdag 29 november jl. is de gemeenteraad van Waddinxveen akkoord gegaan met de Realiseringsovereenkomst (ROK) voor het nieuw te bouwen centrum. De ROK beschrijft de voorwaarden waaronder de grond wordt verkocht aan projectontwikkelaar William Properties. Daarnaast bevat de ROK gedetailleerde afspraken over de verdere planuitwerking en bouw van het centrum.

Onderdeel van deze Realiseringsovereenkomst zijn onder andere het stedenbouwkundig Masterplan, het Beeldkwaliteitplan, het Inrichtingsplan van de openbare ruimte en de infrastructuur en de Grondexploitatie.

Economische injectie

Burgemeester Roijers, die wethouder Barth tijdelijk vervangt i.v.m. ziekte, zei tijdens de persbijeenkomst dat hij niet teveel wilde ingaan op de voorgeschiedenis van het centrum.

Het is thans het moment om alle inspanningen te richten op het realiseren van een nieuw centrum in onze gemeente. Waddinxveen is toe aan een nieuw centrum dat kan dienen als vliegwiel voor vele activiteiten en een economische spiraal naar boven. Wij hebben zo n injectie hard nodig.

Hard gewerkt

Zo n anderhalf jaar geleden koos de gemeenteraad ervoor om het nieuwe centrum te realiseren op de locatie Sportpark Burgemeester Warnaar. Sindsdien is er hard gewerkt aan de uitwerking van de plannen, stedenbouwkundig Masterplan, inrichting, infrastructuur etc. Ook is er intensief overleg gepleegd met winkeliers en eigenaren in de Passage, de Ondernemersvereniging Waddinxveen (OVW), het bestuur van voetbalvereniging Be-Fair en tennisclub Gouwe Smash, het Coenecoopcollege, de Nederlandse Spoorwegen en vele andere direct betrokkenen. Tevens is er regelmatig met direct omwonenden en inwoners van Waddinxveen over de planvorming gecommuniceerd. Tijdens workshops en inloopmiddagen konden inwoners concreet bijdragen aan ideeën en planvorming. Al deze inspanningen hebben er toe geleid dat de gemeenteraad kon instemmen met de bereikte overeenstemming van het college met projectontwikkelaar William Properties.

Forse investering

De gemeente ontvangt van William Properties voor het beschikbaar stellen van de benodigde grond een bedrag van 32,75 miljoen euro. De gemeente kan hiermee alle gemaakte kosten betalen. Door deze afspraak wordt een bedrag van circa 220 miljoen euro in de gemeente Waddinxveen geïnvesteerd.

Volgende stap

De volgende stap om te komen tot de realisering van het nieuwe centrum is de aanpassing en vaststelling van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan heeft gedurende het planproces parallel gelopen aan de ontwikkeling van het Masterplan waardoor optimaal is omgegaan met aanwezige kennis en kunde. Momenteel wordt er een gedetailleerd bestemmingsplan opgesteld. Naar verwachting wordt dit in het eerste kwartaal van 2006 aangeboden aan de gemeenteraad.

Het Masterplan wordt nu verder uitgewerkt. Er zullen architecten worden geselecteerd om de verschillende deelplannen te ontwerpen en uit te werken.

Het college van B&W wil de bevolking ook in de toekomst laten meedenken over de verdere invulling van de plannen. Inwoners worden voortdurend op de hoogte gehouden via de speciale nieuwsbrief, workshops, inloopmiddagen en de gemeentelijke website.

Waddinxveen, 30 november 2005


---


Noot voor de redactie (