Persbericht Amnesty International 30 November 2005

Eduard Nazarski nieuwe directeur van Amnesty International Nederland

Het bestuur van Amnesty International, afdeling Nederland heeft op 24 november Eduard Nazarski (52) benoemd tot directeur. Nazarski, thans werkzaam bij Vluchtelingenwerk Nederland, zal per 15 maart 2006 in dienst treden bij Amnesty Nederland.

Eduard Nazarski is sinds 1990 werkzaam bij Vluchtelingenwerk Nederland, vanaf 1999 als directeur. Daarvoor was hij vijf jaar lang werkzaam bij het Landelijk Steunpunt Vrijwilligerswerk. Hij is tevens voorzitter van de European Council on Refugees and Exiles (ECRE), een Europese koepel van zeventig vluchtelingenorganisaties in 28 landen.

Eduard Nazarski volgt David Vriesendorp op, die op 1 oktober 2004 aftrad als directeur van Amnesty Nederland. Sindsdien wordt de directie waargenomen door Harry Hummel, manager Strategie.

Amnesty International richt zich op het bevorderen van de naleving van de rechten van de mens en voert actie tegen ernstige schendingen van het recht op lichamelijke en geestelijke integriteit, de vrijheid van mening en meningsuiting en de vrijwaring van discriminatie. De laatste jaren voerde de organisatie onder meer campagne voor sluiting van Guantánamo Bay, tegen geweld tegen vrouwen en voor de totstandkoming van een wereldwijd wapenhandelverdrag.

Amnesty Nederland telt 275.000 leden en donateurs en is op twee na de grootste nationale afdeling van Amnesty International. Op het landelijk secretariaat werken 230 medewerkers, waarvan ruim de helft betaald. De organisatie telt wereldwijd vijftig nationale afdelingen en kent in nog eens 22 landen andere nationale structuren.

Noot voor de redactie-