Socialistische Partij

SP-motie maakt overmaken geld naar ontwikkelingslanden goedkoper

29-11-2005 * Vanmiddag is in de Tweede Kamer een motie van SP en CDA aangenomen die het goedkoper maakt voor immigranten om geld over te maken naar hun moederland. Het voorstel was ingediend door Tweede-Kamerlid Harry van Bommel. Een recente studie van de Wereldbank toont aan dat ontwikkelingslanden vorig jaar $ 167 miljard dollar ontvingen van gastarbeiders die geld overmaken naar hun familie. De drempels hiervoor moeten zo laag mogelijk zijn.

Het bedrag is 73% hoger dan in 2001 en twee keer zo hoog als het bedrag dat aan ontwikkelingshulp werd besteed. Het is geen wondermiddel voor de ontwikkelingsproblematiek, maar het is wel bewezen dat het armoede bestrijdt, werkt als een vangnet en als onderpand kan dienen bij het verkrijgen van microkredieten.

Ondanks deze mooie resultaten kleven er wel wat nadelen aan, want er is weinig concurrentie in de dichtgetimmerde markt voor geldovermakingen. Zo zijn er in feite slechts twee banken op deze markt actief, te weten MoneyGram en Western Union. Van iedere zending blijft er nu zon 10 tot 15% aan hun strijkstok hangen. Van Bommel: Wij hebben de regering daarom verzocht te onderzoeken of met overheden van betrokken landen een gedeeld netwerk kan worden ontwikkeld om de kosten voor geldovermakingen nog sterker te verlagen.

Met het aannemen van deze motie door de Kamer kan zij daar niet langer omheen. Een andere motie die namens Van Bommel was ingediend, over de ondersteuning van de sociale sectoren en over de personele inzet in ontwikkelingslanden, haalde het helaas net niet. Toch heeft de minister tijdens de begrotingsbehandeling wel toegezegd om over het onderwerp de discussie met het IMF en de Wereldbank aan te gaan.