Gemeente Den Haag

november 2005
Wethouder en politie controleren op spijbelende jongeren (28 november)

Wethouder Pierre Heijnen van onderwijs en de Haagse politie controleren op woensdag 30 november 2005 of kinderen en jongeren zonder geldige reden niet op school zijn. Hiervoor gaan zij tussen 09.00 en 11.00 uur de straat op. Kinderen en jongeren worden aangesproken en krijgen informatie over de leerplichtwet. Als uit contact met hun school blijkt dat ze spijbelen, brengt een politiebus ze naar school.

In het kader van de landelijke Dag van de Leerplicht op dinsdag 19 april 2005 is een vergelijkbare actie gehouden. Toen werden veertig leerlingen en vijftien ouders met kinderen aangesproken door de wethouder en de politie. Deze actie was een succes, daarom wordt de actie nu herhaald. Het doel van de actie is om kinderen en jongeren bewust te maken van het belang van leerplicht en de eventuele gevolgen van spijbelen.

Leerplicht
De leerplichtambtenaren van de gemeente Den Haag spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leerplichtwet, leerplichtambtenaren van gemeenten zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken elf leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4500 verzuimmeldingen in behandeling nemen.