Staatssecretaris SZW handelt met ESF3-subsidiestop onwettig

A? fonds grafimediabranche

Persbericht 30 november 2005

Staatssecretaris SZW handelt met ESF3-subsidiestop onwettig

Veenendaal - In een uitvoerig advies komt prof. mr P. Nicolaï tot de conclusie dat staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hoof in strijd met de wet en met algemene rechtsbeginselen heeft gehandeld door op 27 oktober 2005 abrupt een subsidieplafond in te voeren voor ESF-3-subsidies.

Doordat is nagelaten om in 2001, toen de mogelijkheid werd geopend voor het aanvragen van subsidies voor de periode 2001-2006, gebruik te maken van de bevoegdheid om een subsidieplafond in te voeren, heeft de bewindsman het risico genomen dat de Subsidieregeling ESF-3 als een 'open einde-regeling' is gaan gelden. Blijkens die regeling kon uitsluitend bij het openen van het subsidieaanvraagtijdvak een subsidieplafond worden ingesteld. Volgens prof. Nicolaï opent de wet niet de mogelijkheid om in 2005, tijdens de aanvraagperiode, alsnog het hiaat te dichten.

Bovendien heeft de staatssecretaris abusievelijk het op 27 oktober 2005 op nul gestelde subsidieplafond niet in de regeling van het ESF3-Beleidskader opgenomen, zodat hij de in de Subsidieregeling ESF-3 opgenomen weigeringgrond die naar dat Beleidskader verwijst, niet kan hanteren.

Ook concludeert prof. Nicolaï dat - anders dan de staatssecretaris kennelijk meent - het niet wettelijk is toegestaan om aanvragen die vóór de publicatie van het subsidieplafond in de Staatscourant op 1 november 2005 zijn ingediend, af te wijzen met een beroep op overschrijding van het subsidieplafond.

Het advies is uitgebracht op verzoek van het A&O-Fonds Grafimediabranche. De sociale partners in de grafimediabranche (KVGO, NDP, FNV Kiem en CNV Media) overwegen middels hun A&O-Fonds in beroep te gaan tegen het besluit van staatssecretaris Van Hoof om met onmiddellijke ingang geen aanvragen meer in behandeling te nemen voor ESF3-subsidie (scholingsmaatregel bedrijven).

Zij achten het besluit onrechtvaardig en hebben de staatssecretaris gevraagd om die ongedaan te maken. Ook hebben zij zich met een zelfde verzoek gericht tot de betreffende commissie van de Tweede Kamer.


---

Noot voor de redactie,