Actiedreiging personeel rijksmusea

Cnv publieke zaak

De leden van de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak bij de rijksmusea zeggen unaniem nee tegen de voorstellen van de werkgever te bezuinigingen op de roostertoeslagen. De werkgever weigert deze voorstellen van tafel te halen. De bonden hebben nu een ultimatumbrief naar de werkgever gestuurd. Deze heeft tot 6 december de kans om hierop te reageren. Wanneer dit niet gebeurt, zullen de bonden de leden oproepen in actie te komen.

Het cao-conflict spitst zich met name toe op het schrappen van de toeslagen voor het werken op zaterdag. Via het zogenaamde arbeidstijdenmanagement zou de werkgever effectiever kunnen roosteren, maar gebruikt dit nu om te bezuinigen. De bonden constateren dat het schrappen van de toeslagen vooral ten koste gaan van de werknemers in de laagste salarisschalen, zoals suppoosten, schoonmakers en beveiligingsmedewerkers. Het betekent voor deze groep werknemers een drastische achteruitgang in het salaris en dat is voor de leden van de bonden onaanvaardbaar.

Gratis toegankelijk
Tot verrassing van de bonden kwam VVD Tweede-Kamerlid Nijs met het plan de musea gratis toegankelijk te maken voor het publiek. ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak juichen dit plan dit plan toe, omdat op deze manier musea toegankelijker worden voor een breed publiek. De kernvraag is echter: hoe wordt dit betaald?De rijksmusea hebben geen geld voor een fatsoenlijke cao en zijn op grote schaal aan het bezuinigen. De bonden vrezen dat de gratis toegankelijkheid ten koste zal gaan van de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Daarom willen de bonden graag van mevrouw Nijs weten hoe zij de gratis toegang denkt te financieren. De bonden laten niet toe dat dit over de ruggen van werknemers gaat.

Mick Bleijerveld bestuurder ABVAKABO FNV, 06 - 510 250 52 Lizelotte Smits, bestuurder CNV Publieke Zaak 06 514 28925