Intensivering HIV preventie vereist aandacht voor seksualiteit

Share-net

Persbericht 30 november 2005

STOP AIDS: KEEP THE PROMISE!

Intensivering HIV preventie vereist aandacht voor seksualiteit.

Amsterdam - Share-Net doet een beroep op de Nederlandse overheid om zich, zowel mondiaal als binnen de EU, hard te maken voor de versterking van de seksuele en reproductieve rechten van mannen, vrouwen en jongeren in de bestrijding van HIV/AIDS.

Ter gelegenheid van Wereld AIDS Dag roept Share-Net op tot grotere aandacht voor HIV/AIDS-preventie, waaronder inbegrepen de integratie van seksuele en reproductieve gezondheid (gebruik anti-conceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen etc.).

De internationale gemeenschap, de nationale overheden en de maatschappelijke organisaties kunnen nauwelijks tegemoet komen aan de vraag die deze epidemie met zich meebrengt: intensieve preventieprogramma's, behandeling en zorg zijn nog lang niet overal beschikbaar. Na twee decennia heeft nog steeds slechts één op de vijf personen toegang tot basale preventie van HIV infectie. Zo is informatie over de risico's van HIV infectie en de gevolgen ervan in weinig landen echt geïntegreerd in het onderwijs. Het ontbreekt veel jonge mensen nog steeds aan kennis en vaardigheden ten aanzien van HIV/AIDS en omgaan met seksuele gezondheid.

Een aantal effectieve preventiestrategieën is bekend: seksuele voorlichting, beschikbaar maken van voorbehoedsmiddelen zoals condooms (mannen en vrouwencondooms), behandeling van geslachtsziekten, counseling en vrijwillig testen. De programma's moeten gericht zijn op alle kwetsbare groepen die seksueel actief zijn en vooral op de jeugd. Het gaat hierbij niet alleen om preventiemaatregelen voor hen die nog niet met HIV zijn geïnfecteerd. Veilige seks dient overdracht naar HIV-negatieve partners te voorkomen, even zoals de overdracht van moeder op kind.

Nederlandse organisaties hebben veel ervaring met bovengenoemde strategieën ten aanzien van seksuele voorlichting, daarin gesteund door de Nederlandse overheid. Succesvolle HIV preventie vereist sterke politieke wil, geïnformeerd leiderschap, en efficiënter gebruik van middelen op alle niveaus om het uiteindelijke doel van een AIDS-vrije generatie te bereiken. Overheden en gemeenschappen zullen moeilijke onderwerpen, zoals het taboe op seksualiteit en HIV/AIDS, op een open wijze moeten bespreken.

Echter, er is een toenemende weerstand tegen deze brede aanpak van Aids-bestrijding, gevoed door een aantal religieuze groepen en het huidige conservatieve beleid van de Verenigde Staten. Zij propageren seksuele onthouding en verwerpen andere methoden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het conservatieve geluid is wereldwijd van invloed op opinies, beleid, programmering en de toegang tot fondsen op internationaal en nationaal niveau.
Dat heeft bijgedragen tot een eenzijdige nadruk op onthouding van seksueel contact, onder andere in Oeganda. Er wordt zelfs onjuiste informatie verstrekt over alle preventiemogelijkheden. Dit heeft ongetwijfeld tot gevolg dat het aantal nieuwe HIV infecties weer zal toenemen. Leden van Share-Net worden hiermee geconfronteerd. Daarom ziet Share-Net zich gedwongen om de veranderingen te gaan documenteren in preventieprogramma's van overheid en nationale en internationale organisaties in Oeganda. Daarmee wil het aantonen dat de conservatieve benadering terrein aan het winnen is en dat HIV/AIDS weer zal toenemen als de brede aanpak wordt verlaten.

Gezien het groeiende conservatieve ideologische klimaat, zullen een eenduidig standpunt en daadkracht vanuit de EU tegenwicht moeten bieden aan de Verenigde Staten. Amerika moet gewezen worden op de negatieve effecten van hun beleid van seksuele onthouding.

Daarnaast moeten regeringen zich gaan houden aan hun financiële toezeggingen en verplichtingen voortvloeiend uit het ondertekenen van het Cairo actieplan, de UNGASS verklaring en de Millennium ontwikkelingsdoelen. Het is tijd dat landen hun beloftes waar maken.

Share-Net Namens:

AIDS Foundation East-West (AFEW)
Aidsfonds/Soa AIDS Nederland
Choice
CORDAID
Dokters van de Wereld
ETC Crystal
HEalthy reproduction: Research for Action (HERA)
Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute
HIVOS
Healthnet International (HNI)
ICCO
Kerk in Actie
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
KNCV
MCS/IC Consult
Nederlandse Rode Kruis
Novib
Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH) PharmAccess International
Plan Nederland
Rutgers Nisso Groep (RNG)/Youth Incentives
Schorerstichting
Simavi
Stichting CASA
MUNDO
VSO Nederland
Wemos
World Population Foundation (WPF)

en dertig individuele experts.

Share-Net
Contact:
Eric Naterop, algemeen coördinator ( 06.29136348)
Rachel Ploem, aids-coördinator, (06.51499695)
p: +31 (0)20 568 8356
f: +31 (0)20 568 8444
www.share-net.nl

Voor verdere informatie zie: www.wereldaidsdag.nl