Nederlandse Vereniging van Banken

SEPA NL: Het werk van Nederlandse banken aan Europees betalingsverkeer

De Nederlandse banken delen, samen met andere banken in Europa, de visie dat een grensoverschrijdende betaling binnen het eurogebied hetzelfde service-niveau moet kennen als een soortgelijke binnenlandse betaling. Om deze visie te bereiken hebben de Europese banken in 2002 de European Payments Council (EPC) opgericht. In de EPC komen de banken tot Europese interbancaire verwerkingsafspraken voor de belangrijkste basis-betaalinstrumenten. Het betreft de overboeking, de automatische machtiging en de transacties met een betaalpas. Het doel is dat banken vanaf 2008 de op deze afspraken gebaseerde pan-Europese betaaldiensten kunnen aanbieden en kunnen verwerken. Zo leveren de Nederlandse banken hun bijdrage aan de totstandkoming van SEPA: de Single Euro(pean) Payments Area.

In het Programmaplan SEPA NL beschrijven de Nederlandse banken hoe zij toewerken naar de integratie van de EPC-verwerkings-afspraken in het betalingsverkeer. Hieruit blijkt dat de planning afhankelijk is van nog vast te stellen Europese regelgeving, in het bijzonder het New Legal Framework voor Payments in the Internal Market. Ook blijkt dat de Nederlandse banken de belangen van hun klanten nadrukkelijk voor ogen houden. Banken en NVB overleggen met hun klanten respectievelijk de koepelorganisaties van klanten om te waarborgen dat voor de Nederlandse gebruikers sprake is van een geleidelijke en marktgedreven overgang naar het op EPC-afspraken gebaseerde betalingsverkeer. Verder zal er, als het aan de banken ligt, geen sprake zijn van een verplichting om per 1 januari 2008 het International Bank Account Number (IBAN) te gebruiken voor binnenlandse betalingen.

Vragen?

Voor zover u verdere algemene vragen heeft over het werk van de banken aan Europees betalingsverkeer kunt u die stellen via sepa@nvb.nl.

Links/downloads

* Programmaplan SEPA NL: Nederland als onderdeel van de Single Euro(pean) Payments Area

* Website van de European Payments Council