Centraal Bureau Levensmiddelen


Reactie op persbericht over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit.

Leidschendam, 29 november 2005

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar en Co hebben wederom mandarijnen onderzocht op residuen van
bestrijdingsmiddelen. De genoemde organisaties strooien weer kwistig met insinuaties, verdachtmakingen en eigen interpretaties van wetenschappelijke normen en importtoleranties. Hiermee misleiden zij de consument en jagen alweer ten onrechte ouders de stuipen op het lijf over vermeende effecten van het eten van mandarijnen voor kinderen.

Het blijkt dat de gevonden hoeveelheden van residuen van bestrijdingsmiddelen op mandarijen geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Dit wordt gesteld door experts in Nederland als de Voedsel en Waren Autoriteit en het Voedingscentrum. Als de genoemde organisaties dat toch beweren dan misleiden zij de consument. Hoe lang kunnen consumenten dit soort organisaties nog serieus blijven nemen als zelfbenoemde beschermers van de samenleving. Ook de overheid zou deze organisaties kritischer moeten beoordelen bij het verstrekken van de miljoenen euros aan subsidies. Organisaties die willens en wetens ten onrechte de consument misleiden en de waarheid verdraaien mogen volgens het CBL niet in aanmerking komen voor overheidssubsidies.

Voor importproducten gelden vaak nultoleranties voor residuen van bestrijdingsmiddelen. Zeker voor producten die niet in Nederland geteeld (kunnen) worden zoals mandarijnen. Omdat er in Nederland geen normale Maximale Residu Limiet (MRL) wordt afgegeven, geldt automatisch de nul-grens. Dit is een puur administratieve handeling waardoor het lijkt alsof er iets ergs aan de hand is wanneer deze wettelijke norm wordt overschreden. Niets is minder waar. In vrijwel alle gevallen is de nul-grens van residuen van bestrijdingsmiddelen op mandarijnen licht overschreden. Deze mandarijnen kunnen in het land van productie (vb Spanje) normaal worden geconsumeerd omdat daar een MRL geldt die ook zinvol is voor de volksgezondheid. Spaanse consumenten of Nederlanders in Spanje lopen geen gevaar en worden niet anders beoordeeld dan Nederlandse consumenten. Daarbij komt dat bestrijdingsmiddelen op de schil zitten en mandarijnen worden altijd gepeld waardoor je 90 tot 95% van de bestrijdingsmiddelen die in zeer lage concentraties aanwezig zijn, niet consumeert.

De NGOs beroepen zich op de Warenwet. In de Warenwet staan de nul-toleranties voor importfruit vermeld. Bij een formele overtreding van de Warenwet op gebeid van nul-toleranties is er in Nederland nog nooit een volksgezondheidsrisico opgetreden. Het CBL wil zo snel mogelijk harmonisatie van MRLs van residuen van bestrijdingsmiddelen in Europa zodat dit soort beschuldigingen aan het adres van supermarkten en het bangmaken van de consument tot het verleden kan behoren.