Top bedrijfsleven blokkeert vrouwelijke managers

Creative venue

Intermediair: vrouwelijke managers effectiever dan mannen Top bedrijfsleven houdt mannelijk leiderschap in stand

Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan komt weekblad Intermediair met een speciale jubileumuitgave. Deze bestaat uit twee gescheiden edities, één voor vrouwen en één voor mannen. Centraal staat het grote Intermediair Leiderschapsonderzoek dat samen met de Rijksuniversiteit Groningen werd gehouden onder ruim 3200 respondenten.

Haarlem, 30 november 2005 - Uit het onderzoek van weekblad Intermediair blijkt dat vrouwelijke managers ambitieuzer zijn dan mannen. In de ogen van hun medewerkers doen ze het even goed of zelfs beter. Zo zijn vrouwen ondervertegenwoordigd bij de kneuzen; de zogenaamde ongedifferentieerde leiders en oververtegenwoordigd bij de managers die de hoogste waardering krijgen. Toch halen vrouwelijke managers nog steeds amper de top en worden ze zelden uit de vijver met 'potentials' gevist. Een belangrijke verklaring hiervoor vormen de stereotype vooroordelen bij het hogere management, aldus het onderzoek van Intermediair. De top van het Nederlandse bedrijfsleven heeft een sterke voorkeur voor de mannelijke leider. Masculiene eigenschappen dichten ze vooral toe aan mannen. De top houdt hiermee de ideale masculiene leiderschapsstijl in stand en blokkeert daarmee de toegang voor vrouwen aldus het onderzoek van Intermediair.

Vrouwen in leidinggevende posities verdienen nog steeds een kwart minder dan mannen in vergelijkbare posities. Met het vooroordeel dat vrouwelijke managers niet ambitieus genoeg zouden zijn en hun privé leven belangrijker vinden, veegt het Intermediair Leiderschapsonderzoek de vloer aan. 'Vooroordelen over vrouwen moeten nu echt overboord worden gezet', aldus Evert de Vos, onderzoeksleider en Intermediair chefredacteur gisteravond bij de presentatie van de onderzoeksuitkomsten. Het weekblad Intermediair trapte gisteravond haar jubileumjaar '40 jaar aan de top van de arbeidsmarkt' af met een unieke vrouwen en mannen editie.

Kneuzen
De kneus onder de leiders is de ongedifferentieerde leider. Ruim 29% van de leidinggevenden vallen in deze categorie. Dit type leider krijgt van medewerkers het laagste rapportcijfer (5,6). Het is iemand die geen sterke persoonlijkheid heeft, weinig assertief is en ook sociaal gezien niet tot de sterksten behoort. Mannen zijn significant meer vertegenwoordigd dan vrouwen in deze groep leiders.

'De ongeïnteresseerde 'laatmaarwaaien' bazen blijken vaker een man', zo licht Evert de Vos toe. 'Managers van de feminiene soort krijgen een 7,1 en de masculiene leiders scoren lager met een 6,7. Het hoogst scoort de zogeheten androgyne manager, hij of zij zet krachtig de lijnen uit en is bereid risico's te nemen, maar is ook hartelijk, begripvol en ondersteunend. Door hard en zacht te combineren krijgt deze persoon maar liefst een 7,8. Vrouwen zijn opmerkzaam genoeg oververtegenwoordigd in deze groep. Het blijkt verder dat medewerkers met de androgyne leidinggevende meer tevreden zijn met hun werk, en ook vinden dat hun eigen afdeling effectiever functioneert.

Ambitieloze vrouwen: onzin!
Volgens Evert de Vos ligt het in ieder geval niet aan de vrouwelijke managers zelf dat ze zelden de top halen. 'Vaak wordt gesteld dat 'vrouwen er niet helemaal voor gaan'. Ze blijven gezin en kinderen op de eerste plaats zetten en daarom blijven ze op het middenniveau steken. Klinkklare onzin zo blijkt uit ons onderzoek.' De deelnemende vrouwelijke managers vinden hun privé leven zelfs minder belangrijk dan mannen en zijn zeker niet minder zelfverzekerd. Mannen daarentegen schatten hun senioriteit hoger in en worden ook aanmerkelijk meer betaald, gemiddeld 65500 euro (vrouwen: 54500 euro).

Top oordeelt stereotype
Hoger management typeert de ideale leider als iemand met een masculiene leiderschapsstijl. Deze wordt eerder toegedicht aan mannen dan aan vrouwen. Onder medewerkers blijkt ook nog steeds 42% de masculiene manager als meest ideale te typeren.

Volgens chef-redacteur De Vos wordt het tijd om de vooroordelen over boord te gooien. 'De ideale manager is nog steeds de krachtige, dominante en onafhankelijke persoon en vaak wordt daarbij eerder aan een man dan aan een vrouw gedacht. Dat is echter onjuist. Het zijn niet alleen mannen die als masculien zijn te typeren. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de androgyne leider beter scoort'. Er gloort aldus Intermediair wel hoop voor de vrouwelijke top. De voorkeur voor een masculiene leider is bij medewerkers kleiner wanneer hij of zij een vrouw als manager heeft. In dat geval denkt een medewerker
- en dat geldt sowieso voor de jonge respondenten onder de 30 - bij een ideale leider vooral aan een androgyne persoon.

Feminien leider Rapportcijfer: 7,1
Warm
Sensitief voor gevoelens van anderen
Kan goed sussen
Hartelijk
Begripvol
Voorbeeld man
Job Cohen; Gerlach Cerfontaine

Voorbeeld vrouw
Els Borst; Karin Adelmund

Masculien leider Rapportcijfer: 6,7
Dominant
Onafhankelijk
Sterke persoonlijkheid
Bereid om risico's te nemen
Krachtig
Voorbeeld man
Cees van der Hoeven, Berlusconi, John de Mol

Voorbeeld vrouw
Thatcher, Rita Verdonk, Neli Kroes

Androgyn leider Rapportcijfer: 7,8
Begripvol
Krachtig
Sterke persoonlijkheid
Voorbeeld man
Tony Blair

Voorbeeld vrouw
Femke Halsema

Ongedifferentieerd leider Rapportcijfer: 5,8
Geen sterke persoonlijkheid
Niet sensitief voor gevoelens van anderen
Geen uitstraling
Voorbeeld man
Jan Peter Balkenende

Voorbeeld vrouw
Geen voorbeelden

Over het onderzoek
Het grote Intermediair Leiderschapsonderzoek is samen met de Rijksuniversiteit Groningen uitgevoerd in juli 2005. In totaal deden ruim 3200 hoogopgeleide werknemers mee. Onder de vrouwelijke en mannelijke respondenten waren geen grote verschillen te vinden wat betreft individuele achtergronden. Ze waren nagenoeg even oud en hadden hetzelfde opleidingsniveau.

Onderzoeker Janka Stoker is o.m. bijzonder hoogleraar leiderschap en organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Evert de Vos is chef-redacteur bij het weekblad Intermediair.