Groot onderzoek van symantec: 21% van computergebruikers is verslaafd aan e-mail

Symantec

LEIDEN, 30 november 2005 -

Symantec Corporation maakt vandaag de onderzoeksresultaten bekend van een onderzoek onder 1700 computergebruikers dat onthult dat Europa een continent van e-mailverslaafden aan het worden is. De studie toont aan dat 21% van de respondenten verslaafd is aan e-mail. Ofwel, 1 op 5 werknemers checken dwangmatig e-mail en worden paniekerig wanneer zij geen toegang hebben tot hun mailbox.

Het onderzoek, uitgevoerd door Dynamic Markets, toont aan dat respondenten in 4 categorieën vallen als het gaat om e-mailgebruik. Deze omvatten:

* De Gedisciplineerde gebruiker: 49% beweert disciplinair te zijn als het gaat om e-mail, wanneer en waar ze het gebruiken, aansluitend bij kantoortijden en werkplekken. Met 62% vallen de Benelux-respondenten op. Frankrijk profileert zich als de meest verantwoorde groep qua e-mailgebruik: maar liefst 82% van de Franse respondenten menen dat ze disciplinair te werk gaan. Het percentage gedisciplineerden stijgt naargelang de hiërachie (gemiddeld 48% bij junior managers en administratief personeel en 55% bij senior managers).

* De Afhankelijke gebruiker: 21% van de respondenten beweert dat zij dwangmatig e-mail checken en paniekerig worden wanneer zij er geen toegang toe hebben. In de Benelux is 24% van de respondenten een Afhankelijke gebruiker.

* De Fobische gebruiker: 10% (Benelux: 8%) van de respondenten beweert techno-fobisch te zijn als het gaat om e-mail; zij gebruiken alleen de meest elementaire functies en geven voorkeur aan verbale communicatie. Fobische types komen gemiddeld meer voor bij junior managers en administratief personeel (13%) dan bij senior managers (slechts 5%).

* De Overspoelde gebruiker: 6% (Benelux: 4%) van de respondenten wordt gebombardeerd met e-mail. Veel e-mails blijven daarom ongelezen en ze zijn met moeite nog on-line te krijgen

De karakteristieken van elk type komen niet als een verrassing, zegt Lindsey Armstrong, senior vice president EMEA bij Symantec Corporation. Maar wat meer verontrustend is dat bijna 40 procent van de groep een ongezonde aanpak hanteert met betrekking tot e-mail. E-mail kan ons veel voordelen bieden en helpt in ons werkend bestaan, maar gebruikers moeten vooral kijken naar de manier waarop ze het gebruiken en de momenten dat ze toegang ertoe zoeken. E-mail zou nooit een werkdag in de weg moeten staan. Werknemers moeten zelfdiscipline hebben om hun e-mail op de meest effectieve manier te managen.

Het jaar 2005 heeft een substantiële groei aangetoond in het aantal e-mails die gebruikers moeten managen. 91% van de IT-managers vertelt dat het aantal in de laatste 12 maanden is gegroeid met gemiddeld 47%. Het resultaat is dat werknemers veel meer tijd besteden aan e-mail. 52% besteedt twee of meer uren per dag aan het verzenden en ontvangen van correspondentie, 15 % besteedt er zelfs 4 uren per dag aan het equivalent twee volledige werkdagen per week.

Er zijn meerdere factoren die hebben bijgedragen aan de toename in e-mailverslaving die we momenteel ervaren zegt Armstrong. E-mail is nu veel meer dan een communicatiemiddel. Individuen gebruiken het om hun agenda's en adresboeken te managen en activiteiten te delegeren. E-mail is in feite een dagelijkse agenda geworden en het is niet verrassend dat gebruikers volledig vertrouwen op e-mail om hun werk te kunnen doen

Het lijkt dat e-mail de werkdag flink verlengt voor een gemiddelde werknemer. 54% van alle werknemers checkt hun e-mail voor 9 uur s ochtends en de meerderheid doet de laatste e-mail controle rond 5 uur s middags.

De opkomst van mobiele e-mail heeft ook impact op de werkdag. 31% van de respondenten gebruikt een laptop om toegang te krijgen tot e-mail, met 34 % die het checken als ze wakker worden, en 30 procent 's avonds vlak voor het slapen gaan. 72 procent van de respondenten checkt zijn e-mail buiten kantoor in een niet-werksituatie, waaronder 40 procent tijdens vakantie en 38 procent wanneer ze ziek thuis zitten. 65 procent van mobiele e-mailers gebruiken hun mobiele machine (laptop, mobiele telefoon, Blackberry, etc.) voor werkgerelateerde taken, aan tafel tegenover hun partners, goede vrienden of familie.

Bemoedigend echter aan het onderzoek is het positieve gevoel rond e-mail. Terwijl 27 procent van de respondenten beweert dat het checken van e-mail buiten kantoortijden stress doet ontwikkelen, meent 23 procent dat dit juist stressverlagend werkt. 43 procent van de mobiele e-mailers gelooft dat toegang tot e-mail buiten kantoor hen meer efficiënt maakt. 75 procent gelooft dat de mate van e-mailgebruik in hun leven vooral een eigen verantwoordelijkheid is en niet die van hun werkgevers.

Gebruikers zouden het volgende moeten overwegen als het gaat om e-mailgebruik:

1. Denk eraan wanneer en waar je toegang zoekt tot e-mail.
2. Probeer zo nu en dan eens door off-line te gaan zitten bepaald werk af te krijgen. Voel je niet verplicht om ogenblikkelijk te reageren wanneer er een nieuwe e-mail binnenkomt.
3. Beheer je inbox. Sla een e-mail op zodra je het gelezen hebt en er iets mee gedaan hebt. Bewaar alleen de e-mails die van jou enige vorm van actie verlangen en die horen bij je to do-lijstje.
4. In een wereld waarin we steeds meer vertrouwen op electronische communicatie is een mondeling gesprek veel waardevoller. Gebruik e-mail alleen wanneer een gesprek onmogelijk is of niet passend is


5. Schat in wie echt je e-mail moet ontvangen, en CC: als zodanig. Vraag je telkens af of reply-all echt noodzakelijk is als je een e-mail ontvangt.

Dynamic Markets deed 1700 kwantitatieve interviews onder werknemers en IT-managers met verantwoordelijkheid over het e-mailsysteem van hun bedrijf. Alle bedrijven hebben 500 of meer werknemers in verschillende sectoren in Europa, Midden-Oosten en Afrika. Er werden ook 15 kwalitatieve interviews gedaan. Het onderzoek vond plaats in april en mei van dit jaar.

---

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in oplossingen die de beveiliging, beschikbaarheid en integriteit van informatie waarborgen voor organisaties en particulieren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Cupertino, Californië, en het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 40 landen. Meer informatie is te vinden op de website: www.symantec.be NOOT AAN DE REDACTIE: Voor meer informatie over Symantec Corporation en de Symantec-producten, bezoek het Symantec Press Center op http://www.symantec.nl/perscentrum
Voor meer informatie (niet ter publicatie):

Mascha Monasso
Symantec Corporation

+ 31 (0) 71 408 3188
mmonasso@symantec.com

Vries Strookman
Pleon voor Symantec

+ 31 (0) 20 487 4000

+ 31 (0) 6 194 36295
vries.strookman@pleon.com