Productschap Margarine


30.11.2005

Nieuwe wetgeving etikettering allergenen van kracht geworden

Op 25 november jl. is de nieuwe Europese regelgeving ingegaan met betrekking tot de etikettering van allergenen. Op verpakte levensmiddelen moet vanaf nu van twaalf stoffen die veel overgevoeligheidsreacties (kunnen) veroorzaken, worden aangegeven of die in het product voorkomen. Fabrikanten hebben vier maanden de tijd om hun etiketten aan te passen.

Wat oliën en vetten betreft, betekent dit een verplichting tot etikettering van pinda's, sojabonen en mosterdzaad en daarvan afgeleide producten (olie, eiwit en lecithine). Voor geraffineerde sojaolie is een tijdelijke uitzondering van de etiketteringplicht verkregen. Deze uitzondering geldt ook voor natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk D-alfa-tocoferolacetaat, natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van soja, fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja en fytostanolesters geproduceerd uit fytosterolen van plantaardige oliën van soja.
Verder geldt de uitzondering voor mosterdolie, mosterdzaadolie en mosterdzaadoleohars.

In tegenstelling tot andere producten, treedt de verplichte etikettering van pindaolie pas in werking op 21 maart 2006. Het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid heeft een verklaring aangenomen die de nationale autoriteiten aanraadt deze verplichting uit te stellen omdat voor pindaolie pas laat werd besloten dat hiervoor geen uitzondering op de etiketteringverplichting van allergenen zou gaan gelden.

Nadere inlichtingen over de stand van zaken aangaande de verplichte etikettering van allergene ingrediënten worden verstrekt door Marieke Leegwater, tel. 070-3195136, e-mail leegwater@mvo.nl.

De VWA heeft samen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) voor producenten de handleiding 'allergenen/ingrediënten op levensmiddelen' gemaakt .