World population foundation

http://www.wpf.org

Persbericht - Hilversum 30 november 2005

Bush beperkt mogelijkheden voor AIDS-bestrijding

Op de vooravond van WereldAidsDag heeft de regering Bush sterke beperkende voorwaarden gesteld aan de Amerikaanse financiering van aids programma's onder PEPFAR (the President's Emergency Plan for AIDS Relief), aldus World Population Foundation. De beperkingen komen naar voren in een vijfjarig programma van USAID van 193 miljoen dollar voor projecten voor HIV/Aids preventie, behandeling en zorg in Kenia dat recentelijk werd opengesteld. Door de beperkingen zullen veel organisaties in Kenia geen beroep kunnen doen op de Amerikaanse dollars.

De beperkingen zijn in lijn met de Global Gag Rule, die president Bush op de tweede dag van zijn eerste ambtstermijn afkondigde. Deze bepaling stelt dat buitenlandse hulporganisaties die ook maar iets te maken hebben met abortus geen beroep kunnen doen op Amerikaanse financiering. De beperkingen treffen vooral organisaties die middels voorlichting en het verstrekken van voorbehoedsmiddelen actief zijn op het gebied van preventie van ongewenste zwangerschap en HIV/Aids. Tot op heden was het U.S Global Aids Fund uitgezonderd van deze maatregel. Het is wrang dat Bush deze belofte breekt op de vooravond van Wereld Aids Dag dat 'Keep the Promise' als thema heeft, aldus WPF.

WPF neemt stelling tegen dit beleid en stelt dat het niet alleen hypocriet is maar ook miljoenen mensenlevens in gevaar brengt. Het lijkt erop dat wat Bush in zijn eigen land niet voor elkaar krijgt, namelijk het wettelijk verbod op abortus, andere landen wil opleggen. Bovendien maakt de president ontwikkelingsorganisaties monddood en maakt hij hen op ondemocratische wijze het werk onmogelijk.

De maatregel zal in belangrijke mate vrouwen en meisjes treffen aangezien het juist die organisaties treft waar vrouwen en meisjes toegang toe hebben; family planning organisaties en klinieken. Gezien het gegeven dat het aantal besmettingen in zuidelijk Afrika op dit moment juist het sterkst toeneemt onder vrouwen en meisjes, is deze maatregel onverantwoord en getuigd het van een disrespect voor de levens en het welzijn van vrouwen en meisjes, stelt WPF.

Onder druk van conservatieve krachten binnen de Amerikaanse regering is het Amerikaans beleid op HIV/Aids bestrijding al flink verschoven. Er is een overdreven nadruk op onthoudingsprogramma's waarbij programma's die brede seksuele voorlichting geven, worden weggedrukt. Op dit moment gaan bijna 60% van het Amerikaans geld voor preventie van HIV/Aids naar 'abstinance-only' programma's. Bovendien heeft de Bush regering flink gesneden in de financiering van het promoten van condoomgebruik, van de verwerving en distributie van condooms en van het verspreiden van condooms onder groepen die de meeste kans op besmetting hebben.

De nadruk op onthouding en het ontmoedigen van seksuele voorlichting zorgt ervoor dat het aantal hiv-infecties stijgt en ongewenste zwangerschappen toeneemt. Het is niet voor niets dat een land als Brazilië donorgeld voor HIV/Aids programma's uit de VS geweigerd heeft. Veel landen in Afrika en Azië zijn echter voor het grootste gedeelte afhankelijk van Amerikaans geld en worden gedwongen te buigen voor de irreële voorwaarden- aldus WPF.

World Population Foundation is een Nederlandse stichting die zich speciaal richt op het verbeteren van seksuele en reproductieve gezondheid in ontwikkelingslanden.