Ministerie fin

http://www.minfin.nl

Gezamenlijke actie handhavingsdiensten Rotterdam

Vandaag hebben 8 handhavingsdiensten een grote controleactie gehouden op het voormalige RDM-terrein te Heijplaat. Douane, Belastingdienst, Zeehavenpolitie, DCMR Milieudienst Rijnmond, Havenbedrijf Rotterdam N.V. divisie havenmeester, Arbeidsinspectie, Rijkswaterstaat en de Gemeentelijke Belastingdienst controleerden ieder op hun eigen taakgebied op het bedrijventerrein. Er werden circa 40 bedrijfspanden gecontroleerd. De actie verliep soepel en zonder incidenten. Het bedrijventerrein werd door circa 100 medewerkers van de diverse diensten gecontroleerd.

De Milieudienst Rijnmond trof een container aan met oude accu's. De container was bestemd voor de export en een vergunning daarvoor ontbrak. Door de Zeehavenpolitie werd een container met kleding aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de kleding merkvervalst is en/of afkomstig is van diefstal. Een andere container bleek na scanning door de Douane SUV's te bevatten. Een eerste onderzoek door de Zeehavenpolitie gaf aan dat kentekens en chassisnummers niet bekend zijn. Er wordt verder onderzocht of de voertuigen eerder gestolen zijn.

De Douane heeft 2 containers voor nader onderzoek meegenomen nadat scanbeelden geen duidelijkheid verschaften over de inhoud. Verdere inspectie moet uitwijzen of er sprake is van illegale lading. De Belastingdienst constateerde bij een bedrijf dat de administratie niet op orde was. De dienst zal een nader onderzoek instellen.

Het samenwerkingsverband van de Rotterdamse handhavingsdiensten, 'de Havenexpertmeeting', besloot tot deze actie vanuit preventie-overwegingen en om een beter zicht te krijgen op de verschillende activiteiten die plaatsvinden op het bedrijventerrein. Uit oogpunt van effectiviteit en efficiency opereerden de verschillende handhavingsdiensten gelijktijdig en gezamenlijk. De samenwerking is succesvol verlopen.

De controles omvatten verschillende aspecten. Er werd gecontroleerd op milieuwetgeving, vreemdelingen- en arbeidswetgeving. Ook werd gekeken naar veiligheidsaspecten en eventuele smokkel. Tijdens de operatie werd gebruik gemaakt van containerscanners, drugs- en tabakshonden. Daarnaast werden 4 vaartuigen ingezet om vanaf het water te surveilleren en te controleren.

Woordvoerder: Kees Nanninga (tel. 06-5393 7890)