Gemeente Enschede

2.5 miljoen voor Walstraat, Pijpenstraat , Zuiderhagen

woensdag 30-11-2005

De gemeente Enschede geeft een financiële injectie om de karakteristieke sfeer te verbeteren van de Walstraat, Pijpenstraat en Zuiderhagen. Met een uitgebreid pakket stimuleringsmaatregelen steunt de gemeente deze straten in hun imago van creatieve, culinaire en culturele verrassing van de binnenstad. De maatregelen omvatten subsidie voor wonen boven winkels, aantrekken van gespecialiseerde ondernemers, stadsverfraaiing en verbetering van de stadsgevels.

De stimuleringsmaatregelen maken deel uit van het Actieplan Binnenstad, dat een upgrading nastreeft van de karakteristieke loopstraatjes tussen het noorden en het zuiden van de binnenstad van Enschede. Doel van het Actieplan Binnenstad is deze straten te profileren als verrassende buurt in de luwte van het grote koopcentrum. Zo moet een aantrekkelijk intiem buurtje ontstaan waar inwoners van Enschede en bezoekers van Enschede graag rondsnuffelen naar iets van hun gading.

Behalve aanmoediging tot gevelverbetering en stimulering van wonen boven winkels wil de gemeente met de maatregelen bereiken dat nieuwe gespecialiseerde en kleinschalige bedrijven zich vestigen in de Walstraat, Pijpenstraat of Zuiderhagen. De gemeente richt zich daarbij vooral op ondernemingen in het culinaire en culturele segment. Naar verwachting ontstaat daarmee bedrijvigheid die nieuwe bedrijvigheid aantrekt. Voor de subsidie stelt de gemeente een maximum in van 30 procent van de investeringen per gevel.

De stimuleringsmaatregelen van het Actieplan Binnenstad kosten 2,5 miljoen euro en ze bestrijken de periode van 2005 tot en met 2008.


---