Gemeente Enschede

Regels voor carbidschieten

woensdag 30-11-2005
Veiligheid voorop

De gemeente Enschede neemt het carbidschieten op in de Algemeen Plaatselijke Verordening. De nieuwe carbidregels moeten ervoor zorgen dat dit typisch Twentse oud- en nieuwvermaak veilig verloopt. De regels zijn opgesteld door het Servicepunt Milieuhandhaving in Overijssel.

Op menig Twents weilandje weerklinkt rond oud en nieuw de doffe dreun van exploderend carbid, dat met een spectaculaire steekvlam tot ontploffing wordt gebracht in speciaal geprepareerde melkbussen. Het schouwspel trekt de laatste jaren steeds meer bekijks.

Ook binnen de gemeentegrenzen van Enschede vindt het carbidschieten plaats. Volgens de gemeente is dit reden genoeg regels op te stellen om excessen rond het carbidschieten te voorkomen. Schieten in de buurt van een woonomgeving of van wegen wordt verboden, net als het wegschieten van melkbusdeksels en andere zware voorwerpen.

Ook voor de tijden waarop het carbidschieten plaatsvindt gelden nu regels: het schieten mag plaatsvinden vanaf tien uur 's ochtends op oudjaarsdag tot 2.00 uur nieuwjaarsmorgen.

Brandweer, politie en hulporganisaties juichen de maatregelen toe.


---