Provincie Limburg

Bestrijding verdroging Limburgse natuur succesvol op weg Het bestrijden van de verdroging van natuurgebieden heeft de laatste

jaren succes opgeleverd. Natuurherstel vraagt veel tijd, maar is inmiddels haalbaar gebleken. Sinds de start van de verdrogingsbestrijding in Limburg in 1989 is inmiddels 6½ % van de natte natuurgebieden hersteld. Dat komt neer op 360 ha. Daarmee scoort Limburg beter dan de het landelijk gemiddelde (ruim 3% volgens de meest recente cijfers uit 2002). In 18% van de Limburgse natuurgebieden is er een verbetering vastgesteld. De resultaten zijn vooral kwantitatief onderbouwd: het grondwaterpeil is aantoonbaar verhoogd. Voor wat betreft de kwalititeit van het grondwater is er nog een forse verbetering nodig.

Gedeputeerde Ger Driessen (thema Ruimte voor Limburg) maakte dit woensdag 30 november bekend tijdens een symposium over verdrogingsbestrijding in Limburg. Tijdens het symposium in Roermond keken vertegenwoordigers uit de wereld van natuur en water naar de vorderingen sinds 1989 en de opgave voor de komende jaren.

Realistisch
In 1989 stelde het Rijk dat de verdroging in 2010 met 40 %