College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Per telefax 070-3567515
De heer dr. J.F.F. Lekkerkerker
Voorzitter van het
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Postbus 16229
2500 BE DEN HAAG

Amsterdam, 25 november 2005

mijn ref: 8473 jb/dz
betreft: Vioxx

Geachte heer Lekkerkerker,

Ons kantoor behartigt de belangen van een groot aantal patiënten bij wie tijdens het gebruik van het geneesmiddel Vioxx cardiovasculaire problemen zijn opgetreden.

Enige tijd geleden heeft uw college de afdeling Medische Informatica, Epidemiologie & Biostatistiek van het Erasmus MC (verder: het EMC) verzocht onderzoek te doen naar de relatie tussen het gebruik van COX-2-remmers (als Vioxx) en het optreden van hart- en vaatziekten. In januari van dit jaar werd de onderzoeksrapportage afgerond. Op basis van deze onderzoeksrapportage heeft uw college ­ opdrachtgever en financier van het onderzoek ­ op 17 februari jl. een eigen weergave van de resultaten van het onderzoek op uw website geplaatst. In het bedoelde nieuws-item staat te lezen dat

`het onderzoek is uitgevoerd om na te gaan in hoeverre in het buitenland gerapporteerde hartproblemen als gevolg van het gebruik van COX-2-remmers zich ook voordoen in Nederland'.

Vervolgens werd als conclusie vermeld dat het gebruik van Vioxx géén verhoogd risico op hartproblemen geeft en dat wèl sprake is van een licht verhoogd risico op CVA's/TIA's maar dat dit uitsluitend het geval is indien tweemaal de normaal geadviseerde dosering werd gebruikt.


- 2 -

Deze conclusies werden zonder enig voorbehoud gepresenteerd. De conclusies, in deze stellige vorm, werden nog eens herhaald in een nieuws-item van 15 maart jl., waarbij de samenvatting van het EMC-onderzoek werd gepresenteerd.

Een nauwkeurige lezing van de volledige onderzoeksrapportage, die naar aanleiding van een daartoe strekkend verzoek door één van uw medewerkers recentelijk werd toegezonden aan mijn kantoorgenote mevrouw mr. D. Zwartjens, leert evenwel dat de validiteit van deze conclusies een zeer beperkte is. Immers, op pagina 39 van de rapportage staat onder het kopje `weaknesses' het volgende te lezen:

`7. Since the majority of persons used NSAIDs for a short period of time we could not assess the association between the use of coxibs and outcomes after prolonged use.'

Ofwel: de eventuele cardiovasculaire bijwerkingen van een bestendig gebruik van COX- 2-remmers zijn bij het EMC-onderzoek volledig buiten beschouwing gelaten. De door u gepresenteerde conclusies hebben dan ook een zeer beperkte validiteit. Uw college heeft nagelaten het publiek hierop te wijzen.

In uw nieuws-item van 17 februari jl. werd weliswaar gesteld dat gebleken is dat Vioxx over het algemeen in Nederland kortdurend (80% van de gebruikers nam het middel
Door de conclusies zonder voorbehoud te presenteren en door de samenvatting van het EMC, die ook geen melding maakt van deze beperking, op de website te plaatsen, ontstond bij het publiek ­ ook bij ons ­ ten onrechte de indruk dat de geformuleerde conclusies in het algemeen geldend waren. Uw college heeft het publiek daarmee onjuist voorgelicht.

Juist nu uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de incidentie van cardiovasculaire problemen zoveel maal vergroot is na een bestendig gebruik van Vioxx, had uw college een kanttekening moeten maken in die zin dat de conclusies uit het EMC-onderzoek enkel en alleen iets zouden kunnen zeggen over de incidentie bij een kortdurend gebruik maar geenszins over de incidentie bij een langer gebruik.

Tegen deze onjuiste presentatie van de onderzoeksresultaten door uw college maak ik ernstig bezwaar. Door het publiek wordt uw college een grote objectiviteit en


- 3 -

deskundigheid toegedicht. Niet kan worden aanvaard dat uw berichtgeving over kwesties als de onderhavige onzorgvuldig dan wel misleidend is.

Ik verzoek u dringend uw berichtgeving te corrigeren en alsnog publiekelijk en ondubbelzinnig duidelijk te maken dat de door u uit het EMC-onderzoek getrokken conclusies uitsluitend betrekking hebben op patiënten die Vioxx slechts kortdurend hebben gebruikt.

Hoogachtend,

J.M. Beer