Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 29 november 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 29 november 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Accentverschuiving Brede School naar VMBOBrede Scholen worden opgezet om de ontwikkelingskansen van kinderen te verbeteren, achterstanden te voorkomen, vrijetijdsaanbod en opvang te verbeteren en de sociale cohesie en veiligheid te bevorderen. Binnen het Zuid-Hollandse stimuleringsprogramma Brede School vindt de komende jaren een accentverschuiving plaats naar het voortgezet onderwijs, en dan met name naar het VMBO. Ruim 60 procent van de jongeren gaat immers naar het VMBO. De uitdaging om adequaat in te spelen op de verscheidenheid in leren is hier het grootst. Dat is de reden waarom de provincie haar ondersteuningsprogramma voor het voortgezet onderwijs beperkt tot het VMBO en daarbij de nadruk legt op sport en cultuureducatie. Vanuit de taken op het gebied van jeugdzorg, sport- en cultuurbeleid levert de provincie nog wel een bijdrage aan Brede School in het basisonderwijs. Zo wordt in 2006 de ondersteuning aan vijf gemeentelijke projecten in het basisonderwijs voortgezet. Het gaat om 18basisscholen in Alphenaanden Rijn, Hellevoetsluis, Katwijk, Leidschendam-Voorburg en Nieuwerkerk aan den IJssel en 20partnerorganisaties, zoals kinderopvang, peuterspeelzaal, welzijns-, sport- en kunstorganisaties, vluchtelingenwerk en de bibliotheek. Ook samenwerkende gemeenten kunnen in het kader van de Regionale Agenda Samenleving voor het bredeschoolproces in het basisonderwijs een bijdrage van de provincie vragen.Voor 2006 en 2007 is een bedrag van 318.000 euro per jaar gereserveerd voor bredeschoolontwikkeling. Voor 2008 is 270.000 euro beschikbaar. Na 2008 worden deze middelen uitsluitend beschikbaar gesteld via afspraken in het kader van de Regionale Agenda Samenleving.

Verdrievoudiging investering onderwijs-arbeidsmarktIn de voortgangsrapportage van het convenant onderwijs-arbeidsmarkt wordt geconstateerd dat de 2,6 miljoen euro die de provincie investeert, in programma's om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te stroomlijnen, ongeveer wordt verdrievoudigd. Dit komt door aanvullende investeringen van het bedrijfsleven, het onderwijs en de gemeenten. Het convenant werd in 2004 gesloten met de Regionale Arbeidsmarktplatforms Haaglanden, Rijnmond en Rijn-Gouwe. Er zijn projecten in opgenomen om jongeren te stimuleren een startkwalificatie te halen en hun kansen op een baan te vergroten.

Derde partiële herziening Streekplan Zuid-Holland West

Bebouwingscontouren
De streekplanherziening gaat onder meer over de (wijzigingen in) bebouwingscontouren van de gemeenten Alkemade, Westland, Pijnacker-Nootdorp en Den Haag. In Alkemade betreft het de verstedelijking van een glastuinbouwtransformatiegebied, in Westland betreft het aanpassingen bij het bedrijventerrein Coldenhove en een woningbouwlocatie in Honselersdijk. Voor Pijnacker-Nootdorp maakt de contourverruiming de bouw van een school op de locatie Groene Wijdte mogelijk. In Den Haag wordt door het aangeven van een gesloten contour in het landgoed Reigersbergen de bouw van een automuseum mogelijk gemaakt.

Zandwinning Valkenburgse Meer
De Derde partiële herziening van het streekplan West gaat tevens over uitbreiding van het Valkenburgse Meer, ten behoeve van zandwinning. GS zien in ingediende zienswijzen over het ontwerpstreekplan geen aanleiding om terug te komen op haar voornemen het Valkenburgse Meer uit te breiden.

RijnGouweLijn: Tweede bestuursovereenkomst met LeidenLeiden en de provincie zijn overeengekomen twee varianten uit te werken voor het tracé langs de Lammeschansweg, een tracé door de middenberm en een tracé langs de oostelijke kant van de weg. Door de Breestraat komt grotendeels enkelspoor met de mogelijkheid van dubbel in de toekomst. De Turfmarktlus is het alternatief voor dubbelspoor in de Steenstraat. Kijk voor meer en actuele informatie op www.rijngouwelijn.nl.

Transparid initiatief een zaak van minister van verkeer en waterstaatJ. van Leeuwen (PvdA) wil van GS weten of het plan van een consortium van bedrijven om een snelle magneetzweefbaan om de Randstad te bouwen haalbaar is. GS vinden het een interessant plan zonder direct op de (on-)mogelijkheden in te gaan. "Onderzoek naar de haalbaarheid is een zaak van de minister van verkeer en waterstaat", zo vinden GS.

Het volledige antwoord op PS-vraag nr. 1982 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Resultaten uitvoeringsprogramma cultuur in lijn met ambitiesGS hebben het uitvoeringsprogramma cultuur 2006 vastgesteld. In het uitvoeringsprogramma staat de concrete uitwerking voor het komende jaar van de speerpunten uit het cultuurplan 2005 - 2008. Het programma geeft ook een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen en resultaten uit het provinciale cultuurbeleid in 2005.Gelet op de ambities die in het cultuurplan 2005 - 2008 zijn aangegeven, ligt de provincie Zuid-Holland na één jaar prima op koers. Ook zijn voor het jaar 2006 geen ingrijpende beleidswijzigingen noodzakelijk. Een belangrijk aandachtspunt is de inpassing van Cultuur in de diverse Regionale Agenda's Samenleving die door Zuid-Hollandse regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten worden opgesteld. Verder zijn binnen de beleidsterreinen van cultuur: culturele planologie, cultuurbereik en culturele informatiedragers, specifieke speerpunten in het beleid voor 2006 geformuleerd.Meer informatie over het Cultuurplan 2005 - 2008 en Het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2006 is te vinden op de website www.zuid-holland.nl > Samenleving en Cultuur > Cultuur > Cultuurplan in uitvoering.

Subsidies

GS hebben 27.000 euro subsidie verleend aan het Bureau voor Toerisme Zeeland voor deelname aan het Deltapaviljoen 2006, tezamen met Zeeland en Noord-Brabant. Aan de Stichting Tympaan in Voorburg is 24.000 euro toegekend voor een monitor beweegmanagement. De toekenning past in het sportbeleid van de provincie. De Stichting Horizon die verantwoordelijk is voor de landelijke pilot "Besloten behandeling van jeugdige wetsovertreders (6-13 jarigen)" heeft een eenmalige subsidie ontvangen van 200.000 euro. Hierdoor hoeft deze doelgroep niet in een justitiële inrichting te worden geplaatst. De stichting ontvangt bovendien ruim 860.000 euro voor huisvesting van de besloten groep, ruim 419.119 euro voor de verbouwing van Noorderpark 4 en 150.000 euro voor plaatsing van 25 kinderen die langer dan twee maanden op een wachtlijst staan, in pleeggezinnen. Voor een documentaire Kleur in de Klas hebben GS 8.000 euro bijgedragen aan IDTV-Dits in Amsterdam. De toekenning past in de provinciale doelstelling onderwijs-sociaal beleid. De gemeente Gouda heeft 12.000 euro ontvangen voor het project Week van de Binnenstad. Het gaat om jeugddeelname in het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie. Het project draagt bij aan het betrekken van jongeren bij beleidsvraagstukken. Voor de crisisopvang van 6 tot 12 jarigen is aan de Stichting Cardea ruim 209.000 euro subsidie verstrekt. Voor het project digitaal platform, onderdeel van de sociale infrastructuur 2005, zijn verschillende subsidies verleend aan de uitvoeringsorganisaties die voor de provincie werken. PJ partners, Meander, Stimulans, Tympaan en JSO ontvangen ieder 40.000 euro. Het digitaal platform is een hulpmiddel om de websites efficiënter vorm te geven.