FNV

Compensatie loonwerkers voor verlies van vakantiebonnen

De vakantiebon in het loonwerk op boerenbedrijven verdwijnt. Dat blijkt uit het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao in de sector. Redenen zijn de afschaffing van het fiscale voordeel en de hoge administratiekosten.
"Het valt te verwachten dat ook in andere agrarische sectoren de vakantiebon op de helling gaat", zegt vakbondsbestuurder Marcella Bense. "Dat is best even slikken. Voor de mensen heeft de vakantiebon een emotionele waarde met een lange traditie."

De tastbare vakantiebon was al vervangen door een girale versie waardoor het verzilveren van de bonnenboekjes bij de plaatselijke vertegenwoordigers van de bond al geschiedenis was geworden.

Als de leden van FNV Bondgenoten met het onderhandelingsresultaat instemmen, biedt de nieuwe cao een compensatie met een eenmalige uitkering van zeshonderd euro bij de verzilvering in met. De vakantietoeslag gaat omhoog van 8,25 naar 8,33 procent. "Het blijft straks mogelijk dat werkgevers op verzoek van hun medewerkers het vakantiegeld twee keer per jaar uitkeren, zoals de loonwerkers gewend zijn", legt Bense uit.

Het onderhandelingsresultaat voorziet in een cao met een looptijd van
1 januari 2005 tot 1 april 2007 met een stapsgewijze loonsverhoging van 2,5 procent. De onderhandelaars leggen het resultaat met een positief advies aan de leden voor.

De automatische prijscompensatie blijft in de cao staan, maar is voor de looptijd van deze cao op nul gezet. Volgend jaar gaan de partijen onderzoeken wat de voor- en nadelen van de prijscompensatie is.

Het werkgeversvoorstel voor een jaarurenmodel is van tafel gehaald. Ook hiernaar komt een studie. "De werkgevers wilden de arbeidstijden tot de uiterste wettelijke mogelijkheden oprekken en dachten daarmee meteen de overbruggingsregeling af te kunnen schaffen", vertelt Bense. "Met de nieuwe wet betekent dat dat je langdurig zestigurige werkweken zou kunnen draaien om die tijd in de winter te compenseren. En dat zonder overwerktoeslag. Dat gaat ons te ver."

Wel is afgesproken dat leden van FNV Bongenoten hun contributie fiscaal vriendelijk via het brutoloon kunnen laten verrekenen.

Hieronder kunnen de leden het pamflet over het
onderhandelingsresultaat ophalen.
Attachments:
pamflet Loonwerk.doc