Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

:: 30 Nov 2005

Beste kansen bij studie techniek en zorg

Jongeren die in het jaar 2010 redelijke zekerheid op een baan willen hebben, doen er goed aan een opleiding in de techniek en de zorg te gaan volgen. Technische opleidingen bieden betere perspectieven dan de agrarische, economische en ICT-opleidingen. Ook opleidingen gericht op zorg en onderwijs zijn gunstiger dan sociaal-culturele en welzijnsberoepen.
Dat blijkt uit het woensdag verschenen rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2010' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Het ROA verwacht dat de aantrekkende conjunctuur vooral positieve invloed heeft op de sectoren bouw en onroerend goed en metaal en elektrotechniek. De onderzoekers raden jongeren min of meer af om opleidingen in landbouw, visserij en voeding te gaan volgen, omdat die sectoren naar verwachting niet zullen profiteren van de betere lopende economie. Het ROA gaat er van uit dat de werkgelegenheid in Nederland de komende vijf jaar gemiddeld met 1 procent per jaar zal groeien. Dat is een nieuwe baan voor ruim 70.000 personen per jaar. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een vijfde van de afgestudeerden achteraf liever een andere studie had gevolgd. Ze hebben niet zelden spijt omdat zich onverwachte wijzigingen in de arbeidsmarktpositie van een opleiding voordoen.
Werkgevers voor informaticaberoepen hoeven zich in 2010 geen zorgen te maken over hun personeelsvoorziening. Ook voor de sociaal-culturele beroepen en de verzorgende en dienstverlenende beroepen worden vrijwel geen knelpunten verwacht.
De grootste knelpunten verwacht het ROA voor beroepen in de industrie, pedagogische beroepen en de openbare orde- en veiligheidsberoepen. Er zijn bijvoorbeeld de komende jaren weliswaar genoeg leraren voor het basisonderwijs, maar te weinig docenten voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Hoger opgeleiden zullen tot 2010 meer profiteren van de werkgelegenheidsgroei dan lager opgeleiden, onder andere omdat hun sectoren en beroepen harder groeien. Vanwege de vergrijzing en het geringe aanbod van technisch geschoold personeel, zullen bedrijven in techniek en industrie problemen ondervinden aan voldoende nieuw personeel te komen, verwacht het ROA.
Naar medisch en paramedisch geschoold personeel blijft tot 2010 grote vraag, al lijken de tekorten kleiner te worden ten opzichte van de afgelopen jaren. De stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen met een zorgopleiding is hiervan de oorzaak. De verwachte tekorten aan artsen en apothekers blijven onverminderd groot.