Gemeente Breda

Prijs voor Bredaas project Samen Starten

Het Platform Jeugdgezondheidszorg heeft het Bredase project Samen Starten uitgeroepen tot het meest vernieuwende maatwerkproduct van 2005'. Dat gebeurde tijdens een landelijk congres over jeugdgezondheidszorg in Nieuwegein.

De prijs is toegekend aan alle samenwerkende partners van Samen Starten. Behalve Thuiszorg Breda en de GGD West-Brabant leveren ook het Instituut voor Maatschappelijk Werk (IMW), de Raad voor de Kinderbescherming, het Meldpunt Kindermishandeling en Bureau Jeugdzorg hun aandeel aan het project. Dit alles onder regie van de gemeente Breda.

Samen Starten krijgt alle steun van wethouder Marja Heerkens, die van ondersteuning aan gezinnen met heel jonge kinderen een speerpunt in haar beleid gemaakt heeft. Ook landelijk heeft Samen Starten Breda inmiddels de aandacht getrokken. Minister Zalm heeft naar aanleiding van Operatie Jong de gemeente Breda en Samen Starten geadopteerd'. In oktober liet de minister zich in Breda uitgebreid over het project informeren.

Samen Starten kenmerkt zich door de aanpak dat gezinnen met opvoedproblemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Wijkverpleegkundigen kijken samen met de ouders van soms nog heel jonge kinderen of er moeilijkheden in het gezin zijn. Maar bij signaleren alleen blijft het niet. Als er een probleem is, wordt onmiddellijk de hulpverlening ingeschakeld. Ook kunnen gezinnen die te kampen hebben met verscheidene problemen ondersteuning krijgen van een coach'. Deze wijkverpleegkundige, jeugdverpleegkundige of maatschappelijk werker ondersteunt de ouders dan gedurende vier maanden.

De prijs voor Samen Starten bestaat uit een kunstwerk van marmer met de naam Autonoom'. De trofee is gemaakt door Riet Kolenberg uit Bodegraven. Het is de tweede keer dat het Platform Jeugdgezondheidszorg een prijs uitreikt voor het meest vernieuwende maatwerkproduct. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan GGD West-Brabant voor het project Bemoeizorg.

Het project Samen Starten wordt inmiddels ook uitgevoerd in Maastricht en in Rheden.

Breda, 30 november 2005