GTI NV

GTI realiseert werktuigbouwkundige installatie nieuw drinkwaterproductiebedrijf Nuland

Bunnik/Beek, 30 november 2005

Recentelijk is het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf van Brabant Water N.V. in Nuland officieel geopend door mevrouw drs. J.M.P. Moons, gedeputeerde van Milieu, Natuur en Water van de provincie Noord-Brabant. GTI Water Solutions heeft voor dit project de werktuigbouwkundige installatie inclusief detail engineering verzorgd van de nieuwe installatie.

In Nuland stond een verouderde drinkwaterinstallatie die aangepast moest worden aan de actuele drinkwaternormen. Het zachter maken van het water voor de gemeenten Berlicum, Den Bosch, Empel, Hintham, Maliskamp, Nuland, Rosmalen en Kruisstraat was een belangrijk aspect. Diep gewonnen grondwater heeft namelijk in een aantal gevallen een hoge hardheid. Er zit dan veel calcium en magnesium in het water. Voor de gezondheid, smaak en kwaliteit van het drinkwater is dat geen probleem. Maar hardheidsverlaging heeft voordelen voor de consument omdat het helpt bij de bestrijding van kalkafzetting en bij het besparen van zeep en wasmiddelen. GTI Water Solutions verkreeg na de aanbestedingsfase de opdracht voor de realisatie van het werktuigbouwkundige onderdeel inclusief de detail engineering voor een geheel nieuwe waterzuiveringsinstallatie. De zuiveringsinstallatie bestaat uit een conventionele zuivering voor het middeldiep gewonnen grondwater en een onthardingsinstallatie voor het diep gewonnen grondwater.

De middeldiepe zuivering bestaat uit een intensieve beluchting, voorfiltratie, nafiltratie, koolfiltratie gevolgd door UV-desinfectie. Naast het zuiveren van het grondwater tot drinkwater is deze middeldiepe zuivering vooral gericht op kleurcorrectie. Deze zorgt ervoor dat er kristalhelder water thuis uit de kraan stroomt. De capaciteit van de nieuwe zuiveringsinstallatie bedraagt 800 m³ per uur.

De diepe zuivering bestaat uit intensieve beluchting, onthardingsreactoren gevolgd door een carry-over filter. Deze onthardingsinstallatie filtert de calcium- en magnesiumdelen uit het water zodat zacht drinkwater ontstaat. Dit gebeurt met een pelletreactor, een toren van zo'n 13,8 meter hoog. Hierin worden op een kunstmatige manier de omstandigheden uit een druipsteengrot nagebootst. Het calcium uit het drinkwater zet zich in laagjes af rond entzandkorreltjes. Deze laagjes groeien steeds aan tot grotere bolletjes kalk, de zogenaamde pellets. Afgespuide pellets worden in silo's opgeslagen en vandaar uit naar de Hoogovens afgevoerd. Hier worden de pellets fijngemalen en in het staalproces gebruikt. De capaciteit van deze nieuwe onthardingsinstallatie is 960 m³ per uur.

De gunstige prijs was voor Brabant Water doorslaggevend om voor GTI Water Solutions te kiezen. Ook speelde goede ervaringen tijdens een eerdere samenwerking met GTI mee. GTI voerde werktuigbouwkundige installatiewerkzaamheden uit. GTI leverde en monteerde:
* drinkwaterleidingen incl. appendages;

* onthardingsreactoren;

* pellet installatie;

* beluchting- en ontgassingtorens (BOT's) diep en middeldiep;
* decarbonisatie installatie;

* chemicaliëninstallaties zoals opslag en doseersystemen voor HCL, NaOHe en KmnO4;

* kalkmelk opslagtanks en doseersysteem;

* entzandinstallatie (zandopslag- en wasinstallatie);
* bedrijfswaterinstallatie;

* stuurluchtinstallatie;

* hijsvoorzieningen;

* spoelwater verwerkingsinstallatie.

GTI Water Solutions is op het gebied van drinkwaterbereiding specialist in onthardingsinstallaties, maar ook in distributiepompstations, oppervlakte- en
grondwaterzuiveringsinstallaties. GTI Water Solutions maakt onderdeel uit van GTI, dat zich richt op de technische dienstverlening in de utiliteit, industrie en infrastructuur in de Benelux. GTI ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines. Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, Europees leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer. SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2004 een omzet van 9,7 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

In het midden de beluchting- en ontgassingtorens (BOT?s), met aan de linker- en rechterzijde de onthardingsreactoren gedeeltelijk afgebeeld.

Nadere informatie voor de pers is verkrijgbaar bij: GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik telefoon: 030 656 94 00; fax: 030 656 94 15;
e-mail: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com