Gemeente Haarlem


30 november 2005

339/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Rijksbijdrage komende twee jaar zeker gesteld

College besluit tot ondertekening convenant inzake heroïnebehandeling

Het college van B&W heeft besloten een convenant met de Minister van VWS te tekenen over de realisatie van vijftig heroïnebehandeleenheden in Haarlem. Na ondertekening van het convenant zullen deze in de Brijder Verslavingszorg gerealiseerd worden. De gemeente krijgt hiervoor tot 2008 een bedrag van E 1.307.550.

Al in 1996 heeft de gemeente Haarlem aan het Ministerie van VWS laten weten deel te willen nemen aan het experiment voor gecontroleerde heroïneverstrekking. De keuze is toen niet op Haarlem gevallen. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Heerlen werden wel 300 experimentele behandelplaatsen gerealiseerd.

In december 2004 heeft Haarlem samen met de Brijder Verslavingszorg een nieuwe aanvraag gedaan voor een heroïnebehandeleenheid in Haarlem voor circa vijftig cliënten. Door het besluit van de Tweede Kamer dit voorjaar dat het aantal behandelplaatsen landelijk met 700 mag worden uitgebreid, honoreerde het Ministerie van VWS de aanvraag ditmaal wel.

Met de ondertekening van het convenant worden de financiële middelen van het rijk beschikbaar gesteld. Thans wordt door de gemeente in samenwerking met de Brijder een plan van aanpak voor de realisatie van deze voorziening opgesteld. Deze zal aan de commissie OWSR worden voorgelegd.

sector Concernstaf
Fjodor Molenaar
023-5113194
Fmolenaar@haarlem.nl

---- --