Eigen Huis Nieuwbouwcoach populair bij nieuwbouwkopers

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Steeds meer kopersverenigingen maken gebruik van
Eigen Huis Nieuwbouwcoach

Amersfoort, 30 november 2005

De nieuwbouwcoach van Vereniging Eigen Huis begeleidt kopers van nieuwbouwwoningen al in het vroegste stadium van de bouw van de woning en zorgt ervoor dat het nieuwe huis beter aan de verwachtingen van de nieuwe bewoners voldoet. Een half jaar na de start van de Eigen Huis Nieuwbouwcoach hebben zich al bijna 150 kopersverenigingen voor het initiatief van Vereniging Eigen Huis aangemeld. 'De belangstelling bevestigt de behoefte van kopers van nieuwbouwwoningen aan onafhankelijke informatie en, zodra de bouw van hun huis anders verloopt dan is afgesproken, aan deskundige hulp', aldus Erik Nieuwenburg, manager van Eigen Huis Bouwkundig Advies.

Coach voor kopersverenigingen
De nieuwbouwcoach begeleid en adviseert kopers van nieuwbouwwoningen die zich hebben verenigd in kopersverenigingen. Kopers krijgen niet alleen antwoord op hun vragen en advies, maar ook daadkrachtige hulp als zich problemen bij de bouw voordoen. De nieuwbouwcoach houdt de kwaliteit van de nieuwe woningen tijdens de bouw in de gaten en adviseert de kopers zodra de situatie daarom vraagt. Daarnaast kan hij al tijdens de bouw een bouwtechnische controle van een groep woningen uitvoeren. Als er gebreken of afwijkingen worden geconstateerd kan de bouwer direct worden aangesproken om maatregelen te nemen. Bij problemen van juridische aard staat een jurist van Vereniging Eigen Huis de kopervereniging terzijde. Als geschillen tussen kopers en de bouwer niet kunnen worden voorkomen lost de nieuwbouwcoach samen met de jurist de problemen voor de koper zo goed mogelijk op.

Koper krijgt meer invloed op de bouw
Veel kopers ervaren dat hun woning toch anders wordt gebouwd dan in het contract is afgesproken of in de verkoopbrochure is beschreven. Daarnaast komt het vaak voor dat geconstateerde gebreken na de oplevering niet tijdig door de bouwer worden hersteld. Tijdens de bouw van hun nieuwe huis kunnen kopers dikwijls meer invloed uitoefenen dan zij denken. Vaak kunnen eigen wensen over de uitvoering en afwerking van de woning worden vervuld en kunnen opleveringsgebreken door tijdig ingrijpen worden voorkomen.

Geen nieuwbouwwoning zonder gebreken
De 150 bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden bij 50.000 opleveringskeuringen in krap 2 jaar in totaal 1.000.000 gebreken. Gemiddeld worden bij de oplevering van een nieuwbouwwoning meer dan 20 gebreken geconstateerd. Sommige bouwers weten het aantal opleveringsgebreken te beperken tot slechts een handvol, maar ook uitschieters tot boven de honderd gebreken komen nog steeds voor. De Eigen Huis Nieuwbouwcoach helpt het aantal opleveringsgebreken per woning te verlagen door tussentijdse controles en door in te grijpen als de situatie daarom vraagt.

Geringe kosten per deelnemer
De Eigen Huis Nieuwbouwcoach is er alleen voor kopersverenigingen, niet voor individuele kopers. Maar als dat enigszins mogelijk is zal de bouwkundige coach ook individuele leden bij de oplevering van hun woning begeleiden. Het lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis voor een kopersvereniging is gratis. De kosten van de inzet van de nieuwbouwcoach worden gezamenlijk gedragen door de leden van de kopersvereniging. Daardoor is de bijdrage per koper vaak gering. Het tarief voor bouwkundig advies op de bouwlocatie is 142 euro voor het eerste uur en 78 euro voor een vervolguur. Een collectieve bouwtechnische keuring tijdens de bouw duurt gemiddeld vier uur en kost 400 euro. Overigens zal de Eigen Huis Nieuwbouwcoach bij oplevering van de woningen op verzoek van leden van Vereniging Eigen Huis hun huis individueel keuren. De kosten voor een opleveringskeuring bedragen 199 euro per woning. Alles over de nieuwbouwcoach van Vereniging Eigen Huis vindt u op www.eigenhuis.nl/nieuwbouwcoach.

Voor meer informatie,