Socialistische Partij

Gerkens: Geen extra geld naar HSL

30-11-2005 * Volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens moet verkeersminister Peijs niet onnodig veel geld stoppen in de treinverbinding HSL-Zuid. Vanwege problemen met de bestelling van treinen dreigt nu extra geld nodig te zijn om alsnog in 2007 snelle treinen te laten rijden. Gerkens: "Liever geen trein in 2007 dan nog meer kosten aan dit prestigeproject dat alleen maar rijke mensen zal vervoeren."

Arda Gerkens De aanleg van de HSL-Zuid kost al ruim 5 miljard euro. Vanaf april 2007 zouden er dan snelle en extra dure treinen van Amsterdam naar Brussel en Parijs rijden. Door slechte communicatie tussen het ministerie van Verkeer en de vervoerder HSA over het beveiligingssysteem kunnen de geschikte treinen niet op tijd geleverd worden. Om toch al in 2007 te gaan rijden wordt naar noodmaatregelen gezocht, bijvoorbeeld treinen huren. Voor ongeveer 50 miljoen euro. Wie dit moet betalen is nog onduidelijk.

Volgens Gerkens zijn er veel fouten gemaakt. "De minister heeft te laat duidelijk gemaakt aan welke specificaties de beveiligingssystemen moeten voldoen. De vervoerder kon echter al wel treinen bestellen, omdat deze niet om een beveiligingskastje heen gebouwd worden. Nu is onduidelijk wie de oorzaak is van dit conflict. In ieder geval zal ik van de minister de garantie vragen dat niet de belastingbetaler zal opdraaien voor deze treinverbinding, die slechts bedoeld is voor bontjassen."