Gemeente Beuningen


Glas vernieuwd zich keer op keer

Ongeveer 80% van al het eenmalige verpakkingsglas - flessen en potten waarop geen statiegeld zit - belandt dankzij de inwoners van ons land in de glasbak. Dat is een goede zaak, want van dat glas kunnen weer nieuwe potten en flessen worden gemaakt. Dat scheelt in de winning van grondstoffen, de CO2-uitstoot van de glasfabrieken en voorkomt jaarlijks een enorme berg afval: zo'n 400.000 ton.

Het recycleproces
Glas kun je eindeloos hergebruiken zonder verlies van kwaliteit. Tussen glasbak en glasfabriek doorloopt het glas een zeer uitgebreid traject bij de recyclelaar. Daar maakt men het glas geschikt voor hergebruik. Tussen het glas zit ontzettend veel rommel: jeneverkruiken, tassen, plastic flessen, doppen, kopjes, borden. Alles wat niet van glas is moet tussen de scherven vandaan worden gehaald, mechanisch en met de hand. Vooral stukjes steen, keramiek en porselein leveren problemen op: ze veroorzaken zwakke plekken in nieuwe flessen en potten. Vervolgens worden de glasscherven op het fabrieksterrein gestort om organische resten - van voeding en drank- te verwijderen. Glas dat bij de recyclelaar binnenkomt wordt namelijk niet eerst gewassen. Pas als het glas - afhankelijk van de vervuilingsgraad en onder meer de weersomstandigheden - drie tot tien weken heeft gelegen, is het schoon en kan het naar de glasfabrieken.

Juist gebruik van de glasbak van groot belang
Het is dus een hele klus om het glas uit de glasbak weer geschikt te maken voor hergebruik. Soms is het zo vervuild dat het zelfs met de geavanceerde installaties niet meer lukt om het op een rendabele wijze schoon te krijgen. Daarom blijft het ontzettend belangrijk dat het glas zo schoon mogelijk de glasbak wordt ingegooid. Dat geldt ook voor het op kleur scheiden van het glas. Wit glas kan bijvoorbeeld uitsluitend worden gemaakt van zuiver witte scherven. Veel mensen denken dat het door hen zorgvuldig op kleur gescheiden glas bij het legen van de bak weer door elkaar komt. Dit is niet zo. De inzamelvoertuigen zijn voorzien van tussenschotten. Alle kleuren komen in aparte compartimenten terecht.

Wat mag in de glasbak?
Als je niet door het glas heen kunt kijken hoort het niet in de glasbak. Bovendien is de glasbak er voor verpakkingsglas. Dat wil zeggen dat ruiten, spiegels, kristal, lampen, tl-buizen en bijvoorbeeld ovenschalen er niet in thuishoren.