Gemeente Heusden



Resultaten en aanpak kruispunt
Grotestraat/Admiraalsweg/Dillenburgstraat 30-11-2005

Tijdens en na de ingrijpende reconstructie van het kruispunt Grotestraat/ Admiraalsweg/ Dillenburgstraat te Drunen zijn veel vragen bij de gemeente Heusden binnengekomen over de vormgeving van dit kruispunt en de voorzieningen in de directe omgeving zoals de bushalten. Naar aanleiding van deze vragen heeft het college van Heusden in mei 2005 opdracht gegeven het verkeersgedrag op het kruispunt en de direct toeleidende straten te evalueren. Hiervoor is een onafhankelijk bureau benaderd, dat op geen enkele manier betrokken was bij het ontwerp of de uitwerking van het kruispunt. Bij deze evaluatie zijn tevens de verkeersveiligheids-organisatie 3VO en de politie betrokken.

De belangrijkste conclusie van de evaluatie is, dat weggebruikers de voorrangsregeling op het kruispunt als onduidelijk ervaren. In dat opzicht zijn aanpassingen wenselijk, ondanks het feit dat de verkeerssituatie met bebording en markering correct is aangegeven. In de evaluatie is daarnaast vastgesteld, dat met name op de Dillenburgstraat parkerend verkeer op de fietssuggestiestroken hinderlijk is en ook kan leiden tot verkeersonveilige situaties.

Aanpassingen

Het college van Heusden volgt het advies om de voorrangsregeling aan te passen. Om redenen van verkeersveiligheid en herkenbaarheid zal het kruispunt gelijkwaardig worden uitgevoerd met de eenvoudige regel aan verkeer van rechts dient voorrang te worden verleend. Het kruispunt zal worden betrokken in het 30 km/uur-gebied.

Op de Dillenburgstraat, gelegen tussen Grotestraat en Wilhelminastraat, wordt een parkeerverbod ingesteld en daarnaast wordt ook op de Admiraalsweg bij de nieuw ingerichte bushalte over een zeer beperkte lengte een parkeerverbod ingesteld. De huidige fietssuggestiestroken zullen deels worden aangemerkt als verplicht fietspad.

Uitvoering

De wijziging van de voorrangsregeling en het instellen van het parkeerverbod worden op korte termijn uitgevoerd. Daarom zullen de fietssuggestiestroken aan de westzijde van het kruispunt op eenzelfde manier als aan de oostzijde worden vormgegeven. Het kruispunt zal aan alle zijden dezelfde vormgeving krijgen, dus inclusief voetgangersoversteekplaats. Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen de werkzaamheden nog voor het einde van dit jaar worden uitgevoerd.
vorige pagina naar boven

College Bescherming Persoonsgegevens trekt boete van 96.000 euro in 30-11-2005

Vanuit de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is aan alle (overheids)instellingen de verplichting opgelegd om de persoonsgegevens te verwerken en voor 1 september 2002 te melden. Heusden heeft, met vele andere gemeenten, niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Op 13 oktober 2003 zijn de vereiste gegevens aangeleverd, vanaf dat moment werd volledig aan de eisen van de WBP voldaan.

Omdat de verplichtingen van de WBP te laat nagekomen zijn, heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) het college van Heusden een bestuurlijke boete opgelegd van 96.000,-.
Het college van Heusden heeft bezwaar gemaakt en beroep aangetekend tegen deze boete, die daarop door het CBP is verlaagd naar 15.000. Tegen deze beslissing is het college van Heusden in hoger beroep gegaan.

Op 11 november 2005 heeft het CBP bekendgemaakt de boete volledig in te trekken. Het college van Heusden vindt deze beslissing terecht, maar is toch verheugd met dit genomen besluit.