Artsen zonder Grenzen


Interview Elizabeth, geportretteerd in fotoboek Posithiv+

Je kunt iets doen tegen HIV/aids!
Als mensen in Nchelenge horen dat ze seropositief zijn, denken ze meteen dat dat het einde is, ze denken dat ze ieder moment dood kunnen gaan. Dan zeg ik: aids is ook maar een ziekte, geef de hoop niet op, je kunt er iets tegen doen!

Elisabeth Mwenya Senkwe is één van de geportretteerden in het fotoboek Posithiv+ uit het noorden van Zambia. Ze is seropositief, maar niet ziek. Vol gedrevenheid licht ze de bevolking in haar regio voor over HIV/aids, en zet ze zich vrijwillig in om het lot van seropositieven daar te verbeteren.

Vooroordelen

"De vooroordelen in Zambia tegen mensen die HIV/aids hebben zijn groot. De ziekte is taboe, als je seropositief brengt, doe je je familie schande aan." Elisabeth zelf liet zich testen nadat ze in 1995 en 1998 haar twee kinderen had verloren. Ze was stomverbaasd dat ze positief bleek te zijn.

Mijn weerstand moet op peil blijven
"Ik was geschokt. In Afrika kennen we aids alleen maar van de plaatjes van doodzieke mensen, maar ik voelde me prima. Mijn man wilde er niet over praten. In 2002 liet ik me opnieuw testen bij Artsen zonder Grenzen, en weer was de uitslag positief. Eindelijk kon ik mijn man zover krijgen dat hij ook ging, en hij bleek niet besmet te zijn. Na tien jaar huwelijk! Ik ben nog altijd niet ziek, maar ik let wel goed op mn gezondheid. Als ik bijvoorbeeld verkouden word, ga ik direct naar de dokter voor medicijnen om te zorgen dat mn weerstand op peil blijft." foto: Pep Bonet

Snel testen is belangrijk
"Door mijn eigen ervaring besefte ik hoe belangrijk het is om je snel te laten testen. Om niet te wachten totdat je ziek wordt. Daarom besloot ik me uit te spreken en te vertellen dat ik het virus heb. Ik wilde laten zijn dat er goed mee te leven valt. Het was een schok voor mn omgeving dat ik zo open wilde zijn over mn ziekte: Wat doe je jezelf aan, je bent toch niet ziek?

Hiv/Aids is niet het einde
"Via Artsen zonder Grenzen kwam ik in contact met een netwerk van mensen met HIV/aids. Ik zei tegen hen: we moeten leren voor onszelf op te komen. Artsen zonder Grenzen blijft niet eeuwig in Nchelenge om voor ons te zorgen. Dat is sinds die tijd mijn boodschap: HIV/aids is niet het einde, met aidsremmende medicijnen kun je gewoon blijven werken en voor je gezin blijven zorgen.Op die manier doen we ook iets aan de vooroordelen, want onze eigen opstelling bepaalt hoe we worden gezien. Als we bijdragen aan de samenleving, zullen we ook veel minder worden gediscrimineerd."

Mijn droom
"Mijn grote droom is dat de mensen in mijn regio uiteindelijk voor zichzelf kunnen zorgen, en niet alleen de mensen die het virus hebben. Er is scholing nodig. Iedereen moet een vak kunnen leren om echt aan hun toekomst te kunnen werken."