Gemeente Hengelo

Meeste panden weer open

Brinkpassage nog gesloten

De situatie van de platte daken gaat de goede kant op. Op dit moment zijn als gevolg van de overvloedige sneeuwval de Brinkpassage en basisschool het Kompas in de wijk Hengelose Es nog gesloten. Naar verwachting wordt het noodbevel voor de Brinkpassage nog vandaag opgeheven. Een aantal bedrijven is nog steeds gesloten.

De sneeuwlaag op het dak van de Brinkpassage (de sigaar) was 17 20 cm dik, waardoor het dak is ingedeukt het water niet weg kon. Het water en een deel van de sneeuw zijn afgepompt en dit heeft geholpen, want het dak is weer bol gaan staan. Vervolgens is met hulp van een hoogwerker de rest van de sneeuw verwijderd. De eigenaar Corio neemt geen enkel risico en wil het hele dak goed schoon hebben om eventuele problemen met vorst en nieuwe neerslag te voorkomen. Naar verwachting lukt dit nog woensdagmiddag.

De gemeente en brandweer voeren vervolgens een herinspectie uit. Bij een positief resultaat trekt de burgemeester het noodbevel in en wordt de passage weer opengesteld voor het publiek.

Naast V&D zijn nu ook de overige winkels in het blok aan de Brinkstraat/ Marskant weer open.

Inspectie bomen

Wijkbeheer is bezig met het inspecteren van de bomen langs de openbare wegen na de zware sneeuwval dit weekend. Op verschillende plekken zijn afgebroken takken in boomkruinen aangetroffen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het algemene advies luidt om uit de buurt van en onder bomen vandaan te blijven. Een aantal wegen is tijdelijk afgesloten in verband met gevaarlijke situaties en werkzaamheden aan bomen.

In totaal negen zaag- en inspectieploegen zijn ingezet, die straat voor straat de stad doortrekken om gevaarlijke situaties op te lossen. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden nog de hele week duren. Daarbij is het in sommige gevallen nodig om wegen (gedeeltelijk) af te sluiten.

Wegen (gedeeltelijk) afgesloten

Momenteel zijn er naast de negen zaag- inspectieploegen vier boomploegen met hoogwerker actief. Deze vier boomploegen zijn als volgt aan het werk:

- een boomploeg in Groot Driene waar men als eerste startte met de Dolf Nijhofstraat en Wermersweg

- twee boomploegen aan de Noordzijde van de stad (Hasseler Es, Slangenbeek) waar men start aan de Torenlaan en Bornsedijk
- een boomploeg op Industrieterrein Twentekanaal en buitengebied waar men vandaag begon aan de Twekkelerweg
Tijdens de werkzaamheden van deze boomploegen zijn wegen gedeeltelijk of geheel afgesloten.

Verder zijn de volgende wegen afgesloten voor verkeer, omdat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door vallende takken:
- Torenlaan

- Drienerwooldeweg

- Nijhuisbinnenweg

- Bornsedijk

- Fietspad Marskant (ter hoogte van V&D)

- Fietspad Laan van Driene

- Fietspad PC Hooftlaan Beethovenlaan

Daarnaast worden vandaag waarschuwingsborden geplaatst bij het Weustagbos en Vikkerhoekbos.

Per situatie wordt bekeken hoe het gevaar verholpen kan worden. Wanneer het nodig blijkt bomen te kappen wordt een noodprocedure toegepast, waarbij de kapvergunning (inclusief herplantverplichting) achteraf wordt verstrekt. Intussen zijn ongeveer 10 bomen gekapt.

Melden gevaarlijke situaties

Wijkbeheer richt zich voornamelijk op het inspecteren van bomen in openbaar gebied en langs openbare wegen. Particulieren die gevaarlijke situaties waarnemen kunnen dit melden bij de meldingenlijn van Wijkbeheer, telefoon (074) 2 459 459.