Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Voortgang onderzoek doorlichten subsidies met Bibob

30/11/2005 - Het college heeft kennis genomen van de tussenrapportage Implementatie van de Wet Bibob in het kader van subsidies. De gemeente heeft in 2004 besloten om subsidies door te lichten met de instrumenten die de Wet Bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) biedt. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat Amsterdamse subsidiegelden bijdragen aan (georganiseerde) criminaliteit, waaronder terroristische activiteiten.

De gemeente ontwikkelt daarom een uniforme beleidslijn Bibob-subsidies die voor alle diensten en stadsdelen gaat gelden. Het coördinatiebureau Bibob, dat onder het Van Traa-team valt, onderzoekt welke subsidieregelingen onder het bereik van de wet Bibob kunnen vallen. Uit de tussenrapportage blijkt dat dit niet eenvoudig is, gezien de veelheid en diversiteit aan subsidieregelingen en complexe wijze waarop het bestuurlijk stelsel is ingericht.

Risicovolle regelingen onder de loep
De gemeente zal daarom stadsbreed nader dossieronderzoek verrichten, waarbij ook wordt gekeken naar de mate waarin regelingen risicovol zijn. Hierbij worden objectieve criteria gehanteerd, zoals de interne controlemogelijkheden bij gemeentelijke onderdelen en de mate waarin zicht is op de besteding van de subsidie.

Zodra er duidelijkheid is over de regelingen die binnen het bereik van de wet vallen, zal de gemeente die ter goedkeuring aan het Rijk voorleggen. Naar verwachting zullen in de loop van volgend jaar, na vaststelling van de beleidslijn, de eerste subsidies worden getoetst. Behandeling in de raadscommissie is op 15 december.

Schrijvende hand