Gemeente Doetinchem

Graffitiwall als vergankelijke kunstactiviteit

Op 29 november 2005 heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten in 2006 een veertig meter lange graffitiwall aan te leggen aan de Bedrijvenweg. De wall is van beton, opgesplitst in twee delen en jongeren kunnen er graffiti op spuiten. Bij jongerenorganisatie Plutus is een groep jongeren actief als graffitispuiter. De jongeren zien graffiti als vergankelijke kunstactiviteit. Ze spuiten de graffiti op de wall en maken er foto's van die via het internet de hele wereld over gaan. De wall is een soort openluchtatelier. De wall aan de Bedrijvenweg komt uit zicht te liggen en de jongeren kunnen er ongestoord met hun hobby bezig. De aanleg van de graffitiwall kost EUR 18.515,20 en komt voor rekening van de gemeente. De gemeente heeft goede hoop dat Jantje Beton een subsidie verstrekt van EUR 5000,=.

Iedereen doet mee
In Doetinchem is al enige jaren geleden een graffiti project gestart met het doel graffiti uit de illegaliteit te halen en graffitispuiten reguleerbaar en beheersbaar te maken. Jongeren kregen door het project een eigen plek waar graffiti spuiten is toegestaan. Op 7 mei 2004 namen de jongeren een muur op het voormalige Praxisterrein officieel in gebruik. Deze muur verdwijnt op den duur en de wall aan de Bedrijvenweg is een alternatief. Tijdens de opening van de Bedrijvenweg organiseren de jongeren van Plutus een aantal activiteiten bij de wall.
De aanleg van de graffitiplek is een uitwerking van de stadsvisie van Doetinchem. In deze visie staat dat er meer vrijetijdsbesteding voor de jeugd in de gemeente moet komen en dat die activiteiten liefst samen met hen opgezet moeten worden.