Verbond van Verzekeraars

Kamer akkoord met blokkeringsrecht slachtoffers

De Tweede Kamer is het met minister Donner eens dat slachtoffers van verkeers- of bedrijfsongevallen het recht moeten krijgen medische gegevens niet ter beschikking te stellen aan de medisch adviseur van de verzekeraar. Dat bleek onlangs tijdens de Tweede-Kamerbehandeling van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Als het slachtoffer gebruikmaakt van dit zogenaamde blokkeringsrecht, moet hij zich volgens Donner wel realiseren dat dat gevolgen kan hebben voor de duur van de letselschadeprocedure en de omvang van de schadevergoeding een punt dat het Verbond de afgelopen weken regelmatig heeft aangekaart.
Het blokkeringsrecht geldt nu alleen in situaties waarbij mensen nog geen (verzekerings)contract zijn aangegaan. Naar aanleiding van uitspraken van de Hoge Raad heeft Donner echter gesteld dat het redelijk is het blokkeringsrecht ook te laten gelden voor slachtoffers van verkeers- of bedrijfsongevallen. Die moeten nogal eens een medisch onderzoek ondergaan, zodat de verzekeraar kan vaststellen hoe groot de schade is.
Het blokkeringsrecht moet de privacy van het slachtoffer beter beschermen: er kunnen immers medische gegevens zijn die hij liever voor zich houdt, maar die wel relevant zijn voor het vaststellen van de schadeomvang.

Keerzijde
Het Verbond vindt het voorstel op het eerste gezicht redelijk, maar heeft de afgelopen weken gehamerd op de keerzijde van de medaille: als een slachtoffer weigert medische gegevens door te spelen, is de aansprakelijkheidsverzekeraar niet goed in staat de juistheid van de claim te beoordelen. Daardoor wordt de voortgang van een letselzaak belemmerd en dat is níet in het voordeel van het slachtoffer, terwijl het blokkeringsrecht dáár nu juist voor is bedoeld. Vorige week bleek dat Kamerleden zich bewust zijn van dit dilemma. Als iemand zich vrijwillig dan wel in opdracht van een rechtbank heeft laten keuren en na bekendwording van de uitslag zijn toestemming intrekt om de gegevens door te zenden, verzwakt hij zijn procesrechtelijke positie jegens degene die hij aansprakelijk heeft gesteld, aanzienlijk, aldus Ruud Luchtenveld (VVD). Ook Jan de Vries (CDA) wees op de mogelijke consequenties en vroeg zich af hoe de regering de risicos van het blokkeringsrecht beoordeelt.

Belang slachtoffer voorop
Donner gaf aan dat het belang van het slachtoffer uiteindelijk vooropstaat en dat díe mag bepalen of hij zijn gegevens doorspeelt of niet.
Wel merkte de minister op dat dit onverlet laat dat een verzekeraar de schade op een lager bedrag vaststelt als ik iemand aanspreek voor letsel, maar weiger de resultaten van de keuring aan diens verzekeraar te doen toekomen. De schade kan dan niet worden vastgesteld en dat risico is voor degene die de aanspraak maakt.

Verzekerd!, november 2005