Gemeente Deventer

Week 48, 30 november 2005

Gemeente verzoekt VVV om implementatie en ontwikkeling NIEUWE TOEKOMST MOGELIJK VOOR BERGKERK

De gemeente heeft de VVV Deventer gevraagd een plan te ontwikkelen en te implementeren voor een nieuwe bestemming van de Bergkerk waarbij de VVV Deventer verantwoordelijk wordt voor exploitatie en programmering.

De gemeente Deventer heeft Barendse Consultancy opdracht gegeven een onderzoek te doen naar een kostendekkende exploitatie met een mengvorm van commerciële en culturele activiteiten. De uitkomst van dit onderzoek is dat een kostendekkende exploitatie op termijn haalbaar is.

Resultaten

In het rapport van Barendse wordt het gebruik van de Bergkerk toegeschreven richting culturele, commerciële en publieksgerichte activiteiten.

In het rapport wordt uitgegaan van vijftig activiteiten per jaar, waarvan veertig procent cultureel en zestig procent commercieel. Hiernaast wordt in de zomermaanden uitgegaan van een openingstelling van zeven dagen per week voor het publiek.

De programmering van de Bergkerk kan dus gericht zijn op:
* - tentoonstellingen/ presentaties: alleen in de zomermaanden en voor publiek toegankelijk

* - projecten/ manifestaties: aansluitend bij Deventer evenementen, maatschappelijke initiatieven e.d.

* - partijen/ congressen: tot circa vijfhonderd segment
* - podiumkunsten: accent op klassieke muziek en orgelconcerten.

De VVV zal vanaf 1 januari 2006 zorgdragen voor exploitatie en programmering van de Bergkerk waarbij 2006 als een aanloopjaar wordt gezien. Het streven is te komen tot een kwalitatieve invulling van de Bergkerk met een accent op een Deventer inkleuring. Om zorg te dragen voor een breed draagvlak zal de VVV werken aan een Programmaraad Bergkerk.

De Bergkerk zal in eerste instantie al vanaf dinsdag 9 januari voor publiek gratis worden opengesteld van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.

"Ik ben blij dat het bestaansrecht van de Bergkerk lijkt gewaarborgd. Ik heb er alle vertrouwen in dat de VVV een cultureel en maatschappelijk aantrekkelijke invulling gaat geven aan dit historisch erfstuk," aldus de portefeuillehouder Gerrit Berkelder die graag behoudt wat mooi is in Deventer.

Geschiedenis
In 1967 heeft de Hervormde Gemeente de Bergkerk, een rijksmonument, in eigendom overgedragen aan de gemeente Deventer. Vanaf 1991 is de Bergkerk vrijwel uitsluitend in gebruik geweest voor beeldende kunsttentoonstellingen georganiseerd door de (Hannema de Stuers) Fundatie. Met de geplande uitvoering van de bezuinigingsoperatie komt aan deze situatie per 1 januari 2006 een einde. De gemeente kiest voor een herbestemming van de Bergkerk.

Publicatiedatum: 30-11-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 30 november 2005