FNV

FNV boos over voorstel rond kinderopvang
De FNV vindt het heel vreemd dat Minister Van der Hoeven zelf een plannetje in elkaar draait voor de kinderopvang, zonder rekening te houden met de kwaliteit en zonder de inbreng van anderen. Dat meldt FNV e-Magazine van 30 november.

Op eigen houtje en zonder overleg met de sociale partners: zo kwam het voorstel van onderwijsminister Van der Hoeven rond de voor- en naschoolse kinderopvang in de onderwijsbegroting terecht.

Van der Hoeven wil dat de basisscholen straks zelf die opvang gaan regelen met de hulp van ouders of vrijwilligers. Van kwalitatief goede opvang is dan geen sprake meer.

De FNV heeft vandaag in een reactie op de begroting haar verbazing geuit over de gang van zaken. "Het is heel treurig", zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. "Vooral voor jonge ouders die hun kind met een gerust hart willen overlaten aan anderen."

Balkenende

Dat de FNV niet om advies is gevraagd, zit Jongerius dwars. "Wij willen mede de kwaliteit van de kinderopvang bepalen. Dat Van der Hoeven alleen advies heeft ingewonnen bij de Onderwijsraad geeft mij de indruk dat ze er niet echt warm voor loopt. Want de scholen zeggen straks: daar zijn wij niet voor en dan is het hele idee van kinderopvang dichtbij de scholen van de baan."

Jongerius spreekt minister-president Balkenende vandaag ter voorbereiding op de werktop. "Hier ga ik hem zeker op aanspreken. Dit voorstel is te belangrijk om te verprutsen. Dit kabinet zegt: we hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Dan moet het dus ook jonge ouders of herintredende moeders de gelegenheid geven aan het werk te gaan. Nu lijkt het een beetje op tegenwerking."

30 november 2005
Lees het complete FNV e-Magazine van 30 november 2005.htm