FNV KIEM

FNV Lokaal screent armoede in gemeenten
Een lokale Monitor Werk en Inkomen die tweejaarlijks het sociale beleid van gemeenten in gaat screnen. Dat is een van de dingen waarmee FNV Lokaal de komende tijd aan de slag gaat.

De FNV gaat in 2006 twintig lokale teams vormen die als taak krijgen om het gemeentelijk beleid te beïnvloeden. Tijdens de conferentie De FNV gaat lokaal, die gisteren in Utrecht plaatsvond, konden kaderleden workshops volgen over de Wet Werk en Bijstand, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de gemeenteraadsverkiezingen en de beïnvloeding van lokaal beleid. Ook was er aandacht voor de samenwerking met aangesloten bonden en organisaties als Humanitas en Stichting Clip. Gemeenten krijgen steeds meer op hun bordje, zegt FNVs vice-voorzitter Ton Heerts. Waaronder het verstrekken van uitkeringen. Het is dan ook nodig dat de FNV dichter op het gemeentebeleid gaat zitten.

De Armoedemonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau toonde deze week aan dat armoede in Nederland groeit. Daarom is het belangrijk dat FNV Lokaal het verhaal van werk en inkomen meer inhoud gaat geven. We zijn bang voor draaideur-cliënten: mensen die van het ene naar het andere slechtbetaalde baantje hoppen en tussendoor een uitkering nodig hebben. Gemeentes zijn zuinig, want ze weten niet hoe hun begroting er volgend jaar uitziet. Maar hoe structureel dat uitknijpen plaatsvindt, weten we nog niet. Daar moet de Monitor Werk en Inkomen meer inzicht in bieden.
---