Time : 11:15:30 AM
Date : Wednesday, November 30, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Minister Dirk Van Mechelen presenteert atlas woonuitbreidingsgebieden

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
---------------------------------

Minister Dirk Van Mechelen presenteert atlas woonuitbreidingsgebieden

5.089 ha. kan op korte termijn aangesneden worden, goed voor ca. 86.100 woningen

Vandaag heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, in de verenigde commissies Ruimtelijke Ordening en Wonen van het Vlaams Parlement, de Atlas Woonuitbreidingsgebieden voorgesteld.

RICHTINGGEVEND INSTRUMENT OM AAN TE DUIDEN WAT KAN AANGESNEDEN WORDEN

Met deze Atlas Woonuitbreidingsgebieden (Atlas WUG's) wordt op een overzichtelijke en objectieve manier aangegeven welke woonuitbreidingsgebieden in Vlaanderen principieel voor ontwikkeling in aanmerking komen, welke verder onderzoek vragen en welke niet zullen kunnen bebouwd worden. Hiermee heeft minister Dirk Van Mechelen een belangrijk instrument ontwikkeld. Deze Atlas geeft een antwoord op de vraag naar meer bouwgrond, evenwel kaderend in de principes van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV).

OBJECTIEVE CRITERIA

Het gedetailleerde afwegingskader op basis waarvan de Vlaamse administratie heeft aangeduid welke gebieden kunnen ontwikkeld worden of niet, steunt op objectieve criteria en op de visies die neergeschreven zijn in de bestaande bestemmingsplannen, de provinciale en gemeentelijke structuurplannen.

Bij de beoordeling wordt ook rekening gehouden met het kernversterkende en inbreidingsgerichte karakter van het woonuitbreidingsgebied, evenals met de sectorale wetgeving die bijvoorbeeld slaat op mogelijke wateroverlast.

TITANENWERK

De minister wenst uitdrukkelijk zijn administratie te bedanken voor dit titanenwerk.

Om tot het huidig resultaat te kunnen komen is een énorm precies veldwerk verricht, om voor de 28.271 ha. of 2.400
woonuitbreidingsgebieden de actuele toestand na te gaan:
-bebouwd, gedeeltelijk bebouwd of niet;

-welke infrastructuur rust er op de gronden (snelwegen, spoorlijnen, waterlopen, ...);

-wat is het huidig landgebruik (landbouw, sport, verharding, ...);
-wat is de juridische toestand (al dan niet vervallen verkaveling, BPA's en RUP's, duinendecreet, habitatrichtlijn, ...);
-welke zijn de ruimtelijke visies van de provincies en de gemeenten in hun structuurplannen.

ANTWOORD OP DE VRAAG NAAR BETAALBARE WONINGEN

Eind jaren '70 bestemden de gewestplannen 28.271 ha. als woonuitbreidingsgebied.

De voorbije 25 jaar werd hiervan 37% ontwikkeld en bebouwd.

Via deze Atlas zal op korte termijn bijkomend 5.089 ha of 18% van de totale oppervlakte woonuitbreidingsgebieden, aangesneden kunnen worden. Dit staat voor ongeveer 86.100 woningen. Hiervan zijn reeds ca. 40.000 percelen gelegen in een goedgekeurde verkaveling, een bijzonder plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan, wat betekent dat de nodige stedenbouwkundige vergunningen onmiddellijk aangevraagd kunnen worden.

Minister Van Mechelen is duidelijk: "Met deze Atlas Woonuitbreidingsgebieden kan vanuit het Vlaams beleidskader een antwoord gegeven worden op de toenemende vraag naar bouwgronden. Hiermee creëren we voor iedereen duidelijkheid en zekerheid ."


--------------------------------

NB: Vlot raadpleegbaar via internet


*De Atlas, met uitgebreide uitleg en statistieken is vlot raadpleegbaar via de websites:

-www.vlaanderen.be/wugatlas

-www.ruimtelijkeordening.be

*Nota voor de pers: de presentatie en de cijfers die in de commissie zijn voorgesteld, kan u terugvinden via de link 'Pressroom' op www.vlaanderen.be/wugatlas


-------------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be