Gemeente Hilversum

Bioscoop mogelijk op Kapelplaats
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 november vastgesteld dat de realisatie van een bioscoop op de Kapelplaats ruimtelijk en stedenbouwkundig mogelijk is. Vervolgens heeft het college besloten de financiële consequenties hiervan voor de gemeente nader te gaan onderzoeken.

In april van dit jaar heeft het college besloten uit te gaan van een nieuwe bioscoop in de binnenstad. Dit onder voorwaarden dat het qua omvang en financiën haalbaar zou zijn. De enige in aanmerking komende locatie voor de realisatie van een bioscoop was de Kapelplaats naast Gooiland. Deze locatie is de afgelopen maanden op de mogelijkheden bestudeerd. Hierbij was het belangrijk dat het rijksmonument Gooiland niet zou lijden onder een bioscoopvestiging. De bouwhoogte van de bioscoop moest daarom beperkt blijven tot maximaal 16 meter.

Aan het externe bureau La Group adviseurs is verzocht om een model te ontwikkelen voor een bioscoop op deze locatie. Uit de studie van La Group blijkt dat op de Kapelplaats een bioscoop van 1000 stoelen mogelijk is, zonder dat de bouwhoogte van 16 meter wordt overschreden. Dat kan door één zaal van de bioscoop onder het maaiveld te laten afzakken. Bovendien 'springt' in dit model de bioscoop aan de zijde van de Langestraat iets in waardoor Gooiland in zicht blijft vanaf de Langestraat.