Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Anne Legendal geeft les over normen en waarden

EMMEN - Nee, een lieverdje was hij vroeger niet. Hij was een moeilijke puber. Maar misschien juist wel daarom, gepokt en gemazeld door het leven zelf, weet hij zo goed de normen en de waarden te scheiden van de rotzooi. Een beetje opvliegend zegt hij zelf. Hij is rustiger geworden. Veel rustiger. Daarover zegt hij dat hij onderweg veel geleerd heeft. De bruisende ideeën blijven echter opborrelen.

Ooit was hij eigenaar van een snackbar in Arnhem, was hij taxichauffeur ziekenvervoer en werd FC Emmen landelijk het voorbeeld van hoe er met supporters moet worden omgegaan. Legendal had als supporterscoördinator zijn mensen altijd in de hand. Ook was hij jongerenwerker. Vanuit die professie slaagt hij er nu in zijn visie over normen en waarden op de jeugd van tegenwoordig over te dragen.

Doelgroep
De doelgroep is kinderen tussen de tien en vijftien jaar. Ondertussen zijn er al tientallen scholen die belangstelling hebben getoond voor het onderwijsproject. Op meer dan tien scholen in Emmen heeft hij al les gegeven. Ook de gemeente Coervorden en Assen tonen nu belangstelling. De 44-jarige Anne Legendal kwam op het idee toen hij bij de Engelse clubs Charlton Athletic en Watford een cursus volgde van de KNVB. "Ik bedacht toen dat voetbal een prachtige aanleiding zou zijn om met jongeren in gesprek te komen over normen en waarden. Voetbal, de sociale motor heb ik het project genoemd. Voetbal is een afspiegeling van het gewone leven. Met dezelfde emoties, met winnen en verliezen, met respect voor de medemens en natuurlijk met normen en waarden.

Anne Legendal brengt de materie vanuit zijn hart. Omdat hij weet hoe het ook toe kan gaan. Daarom is respect voor de medemens zo belangrijk, zegt hij. Legendal heeft al teveel voorbeelden gezien van onbehoorlijk gedrag, vechtpartijen, opstandige supporters. "Alles kan worden geschaard onder de noemer: zinloos geweld."

Lespakket
Legendal vertelt voor de klas zijn verhaal en zet vervolgens de leerlingen aan het werk. "Het lespakket bestaat onder meer uit levend ganzenbord (alleen voor basisonderwijs, hk.), een werkboekje met vragen en dilemma's. Zo houd ik de leerlingen een spiegel voor."

Om het onderwijsproject op te zetten kreeg Legendal subsidie van diverse overheden. De gemeente Emmen, de provincie Drenthe en het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport waren bereid voor het project in de buidel te tasten. Studenten van de Christelijke Hogeschool Nederland hielpen mee met het maken van het lesprogramma. Overigens hebben niet, zoals je zou verwachten, alle vragen betrekking op voetbal. Legendal heeft bewust ook gekozen voor maatschappelijke vraagstellingen.

Nadenken
Tijdens de les toont de Emmenaar een dvd met beelden die volop stof geven tot discussie. Dat Legendal tot voor kort nog nooit voor een klas heeft gestaan is hem niet aan te zien. "De eerste keer was ik verschrikkelijk zenuwachtig", bekent hij. Met zijn natuurlijke onbevangenheid, zijn gedrevenheid en zijn enthousiasme slaagt hij erin de leerlingen tot nadenken te zetten. "Als ik dat kan bereiken heb ik mijn doelstelling gehaald." Meer informatie over het project is te vinden op www.desocialemotor.nl.

Tel: Anne Legendal 0650-261899.

henk Kroezen

Kroezen tekst & communicatie
Wilhelminastraat 49-b
7811 JE EMMEN
Tel: 0591 - 653944
Fax: 0591 - 645312
E-mail: info@kroezentekst.nl
Internet: www.kroezentekst.nl