Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Onderzoekstalent verkwisten of verzilveren: pleidooi voor beter loopbaanperspectief
In de notitie Onderzoekstalent op waarde geschat zet minister Maria van der Hoeven haar beleid uiteen voor de opleiding en ontwikkeling van jonge onderzoekers in universiteiten. Nederland, zo stelt de Minister, heeft de ambitie om als kennissamenleving tot de internationale top te behoren. Daarvoor zijn hoog opgeleide mensen nodig: gepromoveerde wetenschappers. Hier schuilt volgens de notitie het probleem. Hoewel de kwaliteit van de promotieopleiding aan Nederlandse universiteiten hoog is, behoort het relatieve aantal promoties in Nederland tot de laagste van Europa, ver achter de Verenigde Staten en Japan. De minister wil promoveren daarom aantrekkelijker maken.

Naar het idee van De Jonge Akademie is de kern van het probleem niet het lage aantal gepromoveerden, maar vooral het slechte loopbaanperspectief voor gepromoveerden met wetenschappelijke ambities. De Jonge Akademie vindt dat een beter loopbaanperspectief voor gepromoveerden met talent en ambitie hoge prioriteit in het wetenschapsbeleid moet krijgen. Verhoog het aantal postdoc-posities en persoonsgerichte subsidiemogelijkheden voor getalenteerde onderzoekers na de promotie. Daarnaast bepleit De Jonge Akademie een vernieuwing van het loopbaanbeleid binnen universiteiten door het formatiebeginsel te vervangen door het loopbaanbeginsel met duidelijke taakafspraken en beoordelingscriteria. De Jonge Akademie vindt bovendien dat universiteiten die promovendi afleveren met een sterke arbeidsmarktpositie en die gepromoveerden goede loopbaanperspectieven bieden, financieel beloond moeten worden. Met een goed en op kwaliteit gebaseerd loopbaanperspectief wordt onderzoekstalent werkelijk op waarde geschat.

Aanvullende informatie en documentatie:
Lees hier een uitgebreide versie van het artikel in NRC Handelsblad (pdf), met argumentatie voor bepleite verbeteringen in loopbaanperspectief

Contactpersoon: Janet van Hell (Radboud Universiteit Nijmegen) Yigal Pinto (Universiteit Maastricht)
Bas ter Haar Romeny (Universiteit Leiden)
Simon Verhulst (Rijksuniversiteit Groningen)
dja@bureau.knaw.nl