FNV

Twintig lokale teams gaan gemeentebeleid beïnvloeden

Twintig lokale teams van de FNV gaan vanaf volgend jaar het beleid van gemeenten beïnvloeden. Dat maakte vice-voorzitter Ton Heerts dinsdag bekend tijdens de conferentie `De FNV gaat lokaal' in Utrecht.

De helft van de teams gaat al in januari en februari van start - dus voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart. Op de website van FNV Lokaal staat een handleiding die actieve vakbondsleden kunnen gebruiken om in de verkiezingscampagne invloed uit te oefenen.

Het overheidsbeleid ten aanzien van werk, inkomen, zorg en wonen wordt steeds meer in de gemeente bepaald. "Als FNV zouden we geen knip voor de neus waard zijn als we niet zouden zorgen dat we daar bij zijn", zei Heerts dinsdag tijdens het congres.

Armoede

Juist dinsdag kwamen de gegevens van de Armoedemonitor 2005 van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar buiten. Uit de monitor blijkt dat de armoede in Nederland sinds 2002 toeneemt. Vooral oudere allochtonen moeten bij de gemeente aankloppen omdat ze onvoldoende AOW en pensioen hebben kunnen opbouwen.

Heerts waarschuwde dinsdag tegen een tweedeling in de samenleving. "We moeten geen land worden van 80 procent in de goot en 20 procent in de jachthaven."

De oprichting van de lokale teams is een uitwerking van een besluit tijdens het laatste congres van de FNV om de positie van de vakbeweging op lokaal niveau te versterken. Heerts onderstreepte het belang om op lokaal niveau samenwerking te zoeken met andere organisaties, zoals anti-armoedeorganisaties en migrantenorganisaties. "We zullen ook migranten bij onze activiteiten moeten betrekken. Dat moet. Het is de toekomst van ons land om dit gezamenlijk op te pakken."

In de stad Groningen zijn FNV-jongeren al in de weer met activiteiten om de jeugdwerkloosheid aan te pakken en het opzetten van een brede lobby voor de verkiezingscampagne.

Manifest

In het manifest Palen slaan voor gemeentelijk beleid heeft de FNV voorstellen geformuleerd voor de partijen die op 7 maart aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Het Rijk decentraliseert verantwoordelijkheden. Dat is al gebeurd in de Wet Werk en Bijstand en het staat nog te gebeuren met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die de AWBZ vervangt.

In het manifest daagt de FNV de partijen in gemeenten uit tot een sociale politiek, dichtbij de mensen. Het gaat dan onder meer om het stimuleren van werkgelegenheid, investeren in scholing en de zorg voor een goede kinderopvang.

30 november 2005