Provincie Utrecht

Blijf thuis, zolang als mogelijk

30-11-2005 -

De gemeente Bunschoten en de provincie Utrecht ondertekenen op woensdag 30 november het prestatiecontract inzake het project "stimuleren van gemeenten bij woon-, zorg- en welzijnsinitiatieven". Het project is onderdeel van het programma Wel Thuis! van de provincie Utrecht. De gemeente Bunschoten ontvangt financiële steun om inwoners met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zolang mogelijk binnen de gemeente te laten wonen.

Namens de gemeente Bunschoten tekent de heer drs. M. Nagel (wethouder Sociale zaken en Zorg) en mevrouw mr. J.G.J. Kamp (gedeputeerde) tekent namens de provincie Utrecht. Het project kent twee fases. In de eerste fase worden vraag en aanbod in beeld gebracht van mensen met een verstandelijk, fysieke of psychische beperking. Daarnaast zet de gemeente een overlegstructuur op waarin de gemeente zelf zit, de Stichting Integratie Gehandicapten Bunschoten (SIGB) en andere relevante partners. Deze fase eindigt met een gezamenlijk actieplan waarin prioriteiten zijn vastgesteld. Hiervoor wordt een onafhankelijke projectleider aangetrokken waaraan de provincie maximaal EUR 15.000 bijdraagt. Alleen als blijkt dat voldoende draagvlak bestaat voor de uitwerking van de plannen gaat het project door naar de tweede fase. In deze fase worden de speerpunten uit het plan van aanpak uitgevoerd en een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Bunschoten treedt op als regisseur en facilitator. De provincie stelt in de tweede fase maximaal EUR 30.000 beschikbaar.

Veel mensen met een fysieke en/of psychische beperking wonen liever thuis (in een gewone woonwijk ) dan in een grote zorginstelling. Maar dan moeten wel de mogelijkheden gecreëerd worden om aan deze behoefte te voldoen. Het prestatiecontract en de ondersteuning maken deel uit van de mogelijkheden van het provinciale programma Wel thuis!

De ondersteuning van de gemeente Bunschoten via het programma Wel Thuis! is bedoeld om het gemeentelijk initiatief in het kader van het Woon-, Zorg- en Welzijnbeleid (WZW-beleid) te versterken. De ondersteuning is enerzijds gericht op het versterken van de positie van gemeenten als facilitator, regisseur en/of trekker in het samenspel tussen partijen rondom wonen, zorg en welzijn. Anderzijds is de ondersteuning gericht op het uitwerken en concretiseren van WZW-plannen en initiatieven in gemeenten.

Met de ondersteuning van Bunschoten zal er gewerkt worden aan het scheppen van voorwaarden die er voor zorgen dat mensen met een fysieke en/of psychische beperking ook daadwerkelijk thuis kunnen (blijven) wonen!

Meer informatie
P. Koelewijn, communicatie, gemeente Bunschoten, tel. (033) 299 14 29/ (06)- 51 77 43 20
W. Heideman, communicatie, provincie Utrecht, tel. (030) 258 26 23/ (06)-18300496

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon (030) 258 26 23

Laatst gewijzigd op 30-11-2005. Paginabeheer: Wilma Heideman