Novib

Ontmaskerd: EU en VS betalen 13 miljard dollar aan illegale landbouwsubsidies

De Europese Unie en de Verenigde Staten subsidiëren illegaal hun productie van maïs, rijst, gierst, fruitsap, ingeblikt fruit, tomaten, zuivelproducten, tabak en wijn, volgens een nieuws onderzoeksrapport dat vandaag gepubliceerd wordt door Oxfam, waarvan Novib het Nederlandse lid is.

De EU en de VS moeten meer doen om voorafgaand aan de cruciale WTO vergadering in Hong Kong van 13-18 december, tot een ontwikkelingsakkoord te komen, anders kunnen ze opgezadeld worden met een berg aan juridische aanklachten, zegt Oxfam, omdat ontwikkelingslanden dan geen andere keus meer hebben.

Over de elf producten die bestudeerd zijn, betalen de VS en de EU respectievelijk 9,3 miljard dollar en 4,2 miljard dollar totaal aan jaarlijkse landbouwsubsidies die de wereldhandel verstoren. Het Oxfam onderzoek wees uit dat 38 ontwikkelingslanden het slachtoffer zijn van deze oneerlijke concurrentie, waaronder grotere landen als Mexico en Brazilië en arme landen als Malawi en Mozambique.

Oxfam heeft overlegd met juridische experts die concludeerden dat de getroffen landen meerdere rechtszaken tegen de EU en de VS kunnen beginnen en winnen.

âDe WTO rechtszaak die de EU verloren heeft over de suikersubsidies en de rechtszaak die de VS verloor over de katoensubsidies zijn slechts het topje van de ijsbergâ, zegt Adrie Papma, Novib directeur handelscampagne. âNovib en Oxfam zijn niet tegen alle subsidies, maar we hebben wel altijd gezegd dat de ergste subsidies leiden tot dumping. We weten nu dat vele van deze schadelijke subsidies niet alleen oneerlijk, maar ook illegaal zijn volgens de WTO regelsâ.

Oxfamâs rapport stelt dat het WTO systeem voor geschillenbeslechting duur en gecompliceerd is en daarom een laatste redmiddel. âDe beste manier om de wereldhandelsregels te hervormen om ontwikkeling te promoten is aan een onderhandelingstafel, niet in een rechtszaalâ, zegt Adrie Papma.

Maar de rijke landen doen niet genoeg in de huidige WTO onderhandelingen. De EU en de VS vragen zelfs om immuniteit voor vervolging onder de zogenaamde Peace Clause. Oxfam zegt dat rijke landen geen immuniteit zouden moeten krijgen maar in plaats daarvan de overeenkomsten die ze al getekend hebben moeten uitvoeren. En rijke landen moeten meer toezeggingen doen om hun handelsverstorende subsidies te verminderen en hun markten te openen. Als ze dat niet doen, moeten ontwikkelingslanden een akkoord verwerpen.

âAls de EU en de VS hun beloftes tijdens de WTO top niet nakomen dan rest de ontwikkelingslanden slechts de rechtszaalâ, zegt Adrie Papma. âMaar ontwikkelingslanden zouden niet gedwongen moeten worden om ontwikkeling via de rechtbank te krijgenâ.

Oxfamâs nieuwe onderzoek toont aan dat de EU en de VS zich niet houden aan de WTO Agreement on Subsidies and Countervailing Measures. Sommige van hun subsidies zijn ofwel verboden omdat ze het gebruik van binnenlandse producten bevoordelen boven geïmporteerde producten of strafbaar omdat ze exporten van ontwikkelingslanden verdringen, marktprijzen onderdrukken en de binnenlandse industrieën van andere landen schaden.

Oxfam ontdekte dat de VS over de afgelopen vijf jaar 25 miljard dollar aan haar maïsboeren heeft betaald voor een gewas waarop anders 20 miljard dollar verlies was gemaakt over dezelfde periode. Zonder subsidies zou de productie in de VS, alleen al in 2004, 15% lager zijn, de VS zou niet meer exporteren en de wereldprijzen zouden 7% hoger liggen. Boeren uit bijvoorbeeld Paraguay, Argentinië of Zuid-Afrika â of uit landen waar de VS haar maïs dumpt, zoals Ecuador, Honduras, Peru en Venezuela â zouden 4 miljard dollar meer verdiend hebben.

De VS betaalt ook zoân 1,2 miljard per jaar aan haar rijstboeren. Dat is 99% van de waarde van de totale oogst in de VS. Grote rijstexporterende landen als Thailand, Uruguay, Guyana, India en Suriname zouden allen sterke claims tegen de VS kunnen hebben in verband met de concurrentie die ze op derde markten ondervinden. Hetzelfde geldt voor landen waar Amerikaanse rijst wordt gedumpt, zoals Haïti, Zambia, Mexico, Ghana en Costa Rica.

De EU betaalt jaarlijks 300 miljoen euro aan tomatenverwerkers, m.n. in Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Dat is 65% van de waarde van het hele gewas. Hierdoor konden deze landen âs werelds grootste exporteurs van tomatenpasta worden. Boeren in Zuid-Afrika, Chili en Tunesië zijn hier de dupe van.

De EU subsidieert haar fruitverwerkende industrie, m.n. in Italië en Spanje, met 250 miljoen euro per jaar. Als de EU deze subsidies zou afschaffen zou de wereldprijs voor fruitsap zou met 5% stijgen. En boeren uit Argentinië, Brazilië, Costa Rica en Zuid-Afrika zouden 40 miljoen dollar meer per jaar kunnen verdienen.

De EU beschermt ook haar zuivelindustrie tegen concurrentie en steunt haar zuivelproducenten met 1,5 miljard euro per jaar. Argentinië, Brazilië en Uruguay zouden boter kunnen exporteren als de EU exportsubsidies niet de wereldprijzen laag hielden. EU boter wordt rechtstreeks gedumpt in Egypte, Marokko en Zuid-Afrika.

Eerder Oxfam onderzoek heeft laten zien dat de EU en de VS niet genoeg doen bij de WTO onderhandelingen om hun landbouwsubsidies te verminderen. De EU zou haar steun zelfs met 13 miljard dollar per jaar kunnen uitbreiden onder haar huidige voorstel. Oxfam heeft ook aangetoond dat het grootste deel van de EU en VS subsidies naar de grote producenten gaat en niet naar kleinere boeren. Subsidies zouden zo aangepast moeten worden dat zij kleine boeren, agrarische ontwikkeling en milieubescherming moeten ondersteunen.

Oxfam zegt dat de EU en de VS hun handelsverstorende steun meer moeten verminderen dan zij tot nu toe voorgesteld hebben en toegevoegde maatregelen accepteren op de subsidies die overblijven. De VS moeten stoppen met alle verstorende steun voor katoen en de EU moet alle exportsteun stoppen per 2010. Er moet verder geen Peace Clause komen die rijke landen immuniteit voor vervolging geeft.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 29 november 2005