FNV

Vakbonden komen met voorstel pensioenregeling horeca Tussen partijen in de horeca, te weten de FNV Horecabond, CNV Horeca en de Unie (werknemers) en Koninklijke Horeca Nederland (werkgevers), zijn de laatste weken twee algemene gespreksrondes gehouden over de pensioenregeling horeca met ingang van 1 januari 2006. Koninklijke Horeca Nederland heeft in dit overleg een voorstel ingebracht waarin zij hun wensen volledig hebben uitgewerkt. Van de kant van FNV Horecabond zijn er veel vragen bij dit voorstel gesteld.

De FNV Horecabond heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een drietal wezenlijke punten:

* de gevolgen van de nieuwe regeling als het gaat om de opbouw van pensioenaanspraken, in het bijzonder voor de lagere inkomensgroepen, die in de horeca zeer omvangrijk zijn;
* de omvang van de premiebijdrage van de werkgevers;
* de keus voor een pensioensystematiek, waarbij het ongewenst is de premie volledig vast te zetten waardoor het pensioenfondsbestuur bij tegenvallers alleen nog de indexatie en de aanspraken kan verlagen en geen mogelijkheden meer heeft de premie te verhogen.

Zeer binnenkort zullen de drie werknemersorganisaties, FNV Horecabond, CNV Horeca en de Unie, met een integraal voorstel komen met als doel voor het eind van het jaar de hoofdlijnen voor een nieuwe pensioenregeling gereed te hebben.

Op 8 december a.s. wordt het overleg met Koninklijke Horeca Nederland voortgezet.

(Nieuws, woensdag 30 november 2005, redactie: FNV Horecabond, beeld: Lennaert Ruinen)