Dienstenbond CNV

C1000 Alkmaar wordt Lidl; gevolgen voor u
30-11-2005

Uw C1000 wordt binnenkort een Lidl-filiaal. Vorige week bent u daarover geïnformeerd door uw werkgever en vervolgens hebben velen van u contact opgenomen met ons kantoor in Hilversum. Wij hebben daarom contact opgenomen met Schuitema en een toelichting gevraagd.

Per 13 december a.s. over
Op 22 november bent u door Schuitema geïnformeerd over het feit dat uw C1000 binnenkort gaat sluiten en dat de winkel overgaat naar Lidl. In de Wet is de positie van de werknemers geregeld bij zon overname. Deze komt er op neer dat de werknemers, u dus, mee overgaan naar de nieuwe werkgever met alle rechten en plichten. Er kan dus geen sprake zijn van een proeftijd, een lager loon of wat dan ook. Lidl moet uw arbeidsvoorwaarden respecteren en nakomen.

Wij hebben begrepen dat u nieuwe contracten (ter informatie) overhandigd hebt gekregen. Nogmaals, in uw rechten mag niets zijn veranderd. Aan ons is verteld dat Lidl het prettig vindt om de afspraken die u heeft, nog eens te herbevestigen met haar eigen naam op het contract. Als het daarbij blijft, is er niets aan de hand.

Wij hebben gevraagd om een exemplaar van een dergelijk contract, zodat wij dat zelf ook kunnen beoordelen.

Inhoud van de arbeidsovereenkomst
We hebben van een aantal van u een kopie ontvangen van de arbeidsovereenkomst zoals u die hebt overhandigd gekregen. Wij hebben met name bezwaar tegen een aantal boetebedingen in de contracten en dat hebben wij aan Lidl gemeld.

Specifieke afspraken dienen te worden gehonoreerd; ook dat hebben we aan Lidl laten weten. Lidl heeft ons verteld dat zij graag op een goede wijze met u afspraken wil maken. In ieder geval hebben we er op aangedrongen dat u morgen en overmorgen de aangeboden contracten nog niet hoeft te tekenen.

Lidl kent geen specifieke kassa- of bedieningsfuncties. Bij hen heten functies op dat niveau filiaalmedewerkers. We begrijpen dat u dat niet leuk vindt, maar het is de structuur van Lidl en daar valt weinig tegen in te brengen.

Gesprekken
Op woensdag en donderdag staan er gesprekken gepland met Lidl, waarin wordt stil gestaan bij de gevolgen voor u. Welnu, ik schreef het hierboven al, u gaat over met alle rechten en plichten en er kan dus geen sprake zijn van andere arbeidsvoorwaarden (wel beter, niet slechter).

Heeft u naar aanleiding van uw gesprek vragen, neemt u dan contact op met ons kantoor in Hilversum (tel. 035- 64 60 580).

Moet ik mee over?
Ja, u moet mee over. Er is voor enkele werknemers (de bedrijfsleider, de slager en een medewerker die arbeidsongeschikt is) een uitzondering gemaakt; voor hen wordt ander werk binnen C1000 gezocht, maar voor alle anderen geldt: u moet mee over. Dat is niet de schuld van Schuitema, van Lidl of van CNV Dienstenbond, maar het heeft te maken met de vraag of u wel of niet verwijtbaar werkloos bent als u een WW-uitkering aanvraagt.

Stel dat u zegt dat u niet mee over wilt naar Lidl; C1000 kan dan 2 dingen doen: er wordt ander werk gezocht en als dat er niet is, dan wordt ontslag aangevraagd. Op het moment dat er sprake is van ontslag, meldt u zich bij het UWV om een WW-uitkering aan te vragen.

Het UWV beoordeelt dan of u had kunnen voorkomen dat u werkloos bent geworden. De redenatie van het UWV is heel simpel: u werkte in een winkel, u had kunnen werken in een winkel, dus is het uw eigen schuld dat u geen werk meer hebt en dus krijgt u geen WW. Het lijkt erg simplistisch, maar zo is het wel. Dat betekent dat u er goed over na moet denken wat u doet. Wij kunnen u daarbij adviseren.

Wat moet ik doen?
U moet zich in ieder geval niet onder druk laten zetten om dingen te tekenen die u niet wilt tekenen. Tijdens de gesprekken moet u wel de loonbelastingverklaring invullen en een kopie van uw identiteitsbewijs inleveren. Voor het overige raden wij u aan om zoveel mogelijk op papier te krijgen wat de gevolgen zijn van de overgang voor u.

Wij kunnen daarmee dan het overleg met Lidl en SWB aangaan en zorgen dat er voldoende oog is voor uw belangen.

Vragen?
Heeft u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. U kunt bellen of mailen met ons kantoor in Apeldoorn (tel. 035 64 60 580; apeldoorn@cnvdibo.nl )