Universiteit Maastricht

30 november 2005
Techniek, zorg en onderwijs beste arbeidsmarktperspectieven in 2010 ROA rapport: De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2010

De werkgelegenheid in Nederland zal tussen 2005 en 2010 gemiddeld met één procent per jaar groeien. Dat betekent een nieuwe baan voor ruim 70.000 personen per jaar. Over het algemeen bieden technische opleidingen betere perspectieven op de middellange termijn dan de agrarische, economische en ICT-opleidingen. Ook opleidingen gericht op zorg en onderwijs bieden meer kansen dan sociaal-culturele, verzorgende en welzijnsberoepen. De aantrekkende conjunctuur heeft met name positieve invloed op de sectoren bouw- en onroerend goed en metaal en elektrotechniek. Landbouw, visserij, voeding en overige industrie profiteren daarentegen niet van deze gunstige ontwikkeling. Dat en meer blijkt uit het tweejaarlijkse rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2010 van het ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht.

Het blijkt voor veel studiekiezers niet eenvoudig de juiste studie uit te zoeken. Ruim een vijfde deel van de afgestudeerden had achteraf liever een andere studie gevolgd. Als studenten een beter zelf- of toekomstbeeld hebben, is er een grotere kans dat ze voor een studie kiezen waar ze ook achteraf tevreden mee zijn. Onverwachte wijzigingen in de arbeidsmarktpositie van een opleiding zorgt ook voor meer spijt onder studenten.

Studies die in 2010 goede perspectieven bieden, zijn VMBO TL, VMBO Techniek, MBO Techniek, HBO onderwijs, HBO paramedisch, WO medisch en WO techniek. Daarentegen kampen VMBO Economie en HBO/WO Landbouw en milieu met een verslechterde arbeidsmarktsituatie. Dat geldt ook voor schoolverlaters van MBO ICT en HBO Informatica. Dat laatste komt doordat de werkgelegenheid voor deze opleidingen minder snel groeit dan voorheen, terwijl het aanbod van schoolverlaters in dit segment nog niet is verminderd. Werkgevers voor informaticaberoepen hoeven zich in 2010 dus geen zorgen te maken over hun personeelsvoorziening.

Ook voor de sociaal-culturele beroepen en de verzorgende en dienstverlenende beroepen worden vrijwel geen knelpunten verwacht. De grootste knelpunten in de personeelsvoorziening verwacht het ROA voor beroepen in de technische sector en de industrie, pedagogische beroepen en de openbare orde- en veiligheidsberoepen. Er zijn bijvoorbeeld de komende jaren weliswaar genoeg leraren voor het basisonderwijs, maar te weinig docenten voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Hoger opgeleiden zullen tot 2010 meer profiteren van de werkgelegenheidsgroei dan lager opgeleiden, onder andere omdat hun sectoren en beroepen harder groeien. Vanwege de vergrijzing en het geringe aanbod van technisch geschoold personeel, zullen bedrijven in techniek en industrie naar verwachting grote problemen gaan ondervinden aan voldoende nieuw personeel te komen. Naar medisch en paramedisch geschoold personeel blijft tot 2010 grote vraag, al lijken de tekorten kleiner te worden ten opzichte van de afgelopen jaren, met name op lager en middelbaar niveau. De stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen met een zorgopleiding op dit niveau is hiervan de oorzaak. De verwachte tekorten aan artsen en apothekers blijven onverminderd groot.

De vergrijzing van de bevolking neemt tot 2010 alleen maar toe, maar deze trend wordt tegenwicht geboden door de stijgende arbeidsparticipatie onder de bevolking. Met name werknemers boven de 55 jaar en vrouwen van middelbare leeftijd vangen tot 2010 een belangrijk deel van het vergrijzingseffect op de arbeidsmarkt op. Op lange termijn zal deze trend de vergrijzing echter niet het hoofd kunnen bieden.

Het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2010 kunt u: Downloaden van de website van het ROA (www.roa.unimaas.nl) Gratis aanvragen bij het ROA, telefonisch 043-3883647 of per fax 043-3884914
Bestellen bij de boekhandel (ISBN 90-5321-422-4) Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de projectleider van het onderzoek, dr. F. Cörvers, via telefoonnummer 043-3883647. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine