Ernst and young

Ernst & Young: prestatie-indicatoren van beursfondsen zonniger

Winstwaarschuwingen blijven afnemen

AMSTERDAM, 30 NOVEMBER 2005 - Op de Amsterdamse beurs breekt voorzichtig een zonnetje door. Dat concludeert Ernst & Young uit het kwartaalonderzoek naar financiële prestatie-indicatoren door ondernemingen genoteerd aan de Amsterdamse Euronext.

In het derde kwartaal van 2005 stelden beursgenoteerde ondernemingen in totaal 18 keer een eerder afgegeven prognose bij. Zestien keer was er sprake van een positieve bijstelling,terwijl in twee gevallen er een bijstelling naar beneden (winstwaarschuwing) plaatsvond. De zestien positieve bijstellingen, opgeteld bij de stijgende trend van de AEX, geeft een positiever beeld van de beurs dan in de voorbije jaren.

Tot en met het derde kwartaal van dit jaar gaven fondsen in totaal tien winstwaarschuwingen. Daarmee zet de trend van een afnemend aantal winstwaarschuwingen van fondsen met een notering aan de Euronext zich sterk door. In 2001 vielen er in Amsterdam 83 waarschuwingen te noteren en 57 in 2002. In 2003 daalde het aantal al naar 47 en vorig jaar nam dat af tot 23.

'We weten natuurlijk nog niet wat het laatste kwartaal van dit jaar gaat brengen', zegt Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services. 'De lijn gaat echter duidelijk omlaag. Vooral de rust bij de AEX-fondsen is opmerkelijk. De laatste
winstwaarschuwing in die categorie kwam in het derde kwartaal van 2004.'

Het aantal positieve bijstellingen was in het afgelopen kwartaal behoorlijk wat hoger dan in het vergelijkbare kwartaal in 2004 (16 tegenover 9). In de periode tot en met het derde kwartaal van dit jaar waren er vier winstwaarschuwingen minder te noteren dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Tot en met 1 oktober van dit jaar gaven 85 van de 143 ondernemingen (59 procent) een prognose af. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dit er 54, in het tweede kwartaal tien en in derde kwartaal tenslotte 21 ondernemingen. Dit betekende een kleine toename in vergelijking met dezelfde periode in 2004 toen 90 van de 160 ondernemingen (56 procent) een prognose afgaven.

Deze prognoses lijken ook steeds concreter te worden. Van de 85 ondernemingen die tot en met 3Q05 een prognose afgaven, kwantificeerden 49 ondernemingen (58 procent) hun prognose. In dezelfde periode in 2004 gaven 35 van de 90 ondernemingen (39 procent) een gekwantificeerde prognose af. Hiermee was het percentage aanmerkelijk hoger dan in dezelfde periode in 2004. Met name onder AEX fondsen viel een grote verschuiving waar te nemen naar het verstrekken van exactere prognoses ten opzichte van vorig jaar. 'Een positieve verandering', meent Van Logtestijn. 'Beleggers en andere belanghebbenden bij de beurs hebben concrete informatie nodig. Noties als 'beter dan vorig jaar', of 'minimaal gelijk' geven natuurlijk niet goed weer wat investeerders kunnen verwachten.'

Noot aan de redactie
Ernst & Young analyseert sinds eind 2000 ieder kwartaal de winstwaarschuwingen en financiële prognoses van in Nederland
beursgenoteerde bedrijven. Het betreft een analyse van winstwaarschuwingen en prognoses in een bepaalde periode en niet óver een bepaalde periode. Ernst & Young bekijkt zaken als aantal winstwaarschuwingen en prognoses winstwaarschuwingen per sector, beurscategorieën waar de bedrijven genoteerd zijn, de gemiddelde koersdaling en gecommuniceerde maatregelen naar aanleiding van de waarschuwing.

Meer informatie
Toby Ellson, woordvoerder Ernst & Young
T: 010 410 53 64M: 06 2908 47 62