Provincie Limburg

Provincie stimuleert (jong) ondernemerschap over de grenzen heen Gedeputeerde Staten stemmen in met een drietal bijdragen voor het

project Euregionaal Startersinitiatief: 637.780,-- uit het Interreg IIIA programma Euregio Rijn-Maas-Noord, 181.334,-- aan co-financieringsmiddelen van het Ministerie van Economische Zaken en 10.000,-- uit de Provinciale middelen. Dit moet leiden tot 50 hoogwaardige grensoverschrijdende startende bedrijven in de Euregio Rijn-Maas-Noord. Aan Limburgse zijde doen TEAM-Venlo, KvK-Noord-en-Midden Limburg, Fontys Hogescholen, gemeente Venlo en de Universiteit Maastricht mee. Aan Duitse zijde doen Hochschule Niederrhein en de IHK Mittlerer Niederrhein mee. Alle deelnemers willen met gezamenlijke activiteiten bouwen aan een vooruitstrevende technologische topregio. Door uitvoering van het project wordt het innovatievermogen en de werkgelegenheid in Limburg en haar aangrenzende euregios op een hoger niveau gebracht. Het project start op 1 januari 2006 en duurt tot 30 juni 2008.

Voor ondernemingen aan beide kanten van de grens is het belangrijk om zich met succes op de markt te kunnen handhaven. Hiervoor is economische ruimte en innovatieve kracht nodig. Jonge ondernemingen kunnen deze kracht versterken als motor voor de euregionale economie. De Euregio Rijn-Maas-Noord wordt daarmee aantrekkelijker voor hoger opgeleide werknemers.

Om dat te realiseren moeten jonge ondernemers leren zonder grenzen te denken en te handelen. Daarmee is zowel aan Duitse zijde (Run initiatief) als aan Nederlandse zijde (TEAM-Venlo) ervaring opgebouwd. Het laten samenkomen van deze twee initiatieven biedt kansen voor grensoverschrijdend ondernemerschap en werkgelegenheid. De activiteiten richten zich met name op het scheppen van nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid in de kennisintensieve industrie en/of logistieke dienstverlening.

Er wordt naar gestreefd om 6000 potentiële starters aan te spreken, 700 doelgericht te informeren, 400 deelnemers te screnen, 250 deelnemers te kwalificeren en 120 deelnemers te begeleiden bij het opstellen van een businessplan. Met als einddoel om uiteindelijk 50 nieuwe bedrijven in het grensgebied te laten starten. Ook een slotmanifestatie en een euregionaal netwerk maken deel uit van het project.

De partners ontwikkelen verder gemeenschappelijke kennis die de overheid als input kan gebruiken bij het vormgeven van beleid. Op die manier kan er in de toekomst nog meer ingespeeld worden op elkaars behoeften.
Er vindt afstemming plaats met andere interreg projecten, zoals Euregio Business Network (EBN), het grensoverschrijdend internet Business network (GIBN), SCM4you en competentienetwerk NL/NRW.

Doelgroep voor het project zijn alle personen in de Euregio Rijn-Maas-Noord op HBO en academisch niveau met goede ideeën voor het oprichten van een bedrijf:

* studenten en afgestudeerden van hbo en universiteiten;
* medewerkers van ondernemingen en/of instituten;
* vakspecialisten en leidinggevenden die voor zichzelf willen beginnen.

30-11-2005 09:47